Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda Chp'li Kart İle Batum'un Tartışması

TBMM - AK Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Mustafa Şentop, bugün komisyon toplantısında, CHP'li üyeler Atilla Kart ile Süheyl Batum'un tartışmasına ilişkin, "CHP, Süheyl Batum üzerinden bu komisyonun çalışmalarını sabote etmek, komisyonu çalıştırtmamak istiyor. Biz CHP'nin kaprislerini çekmek zorunda değiliz" dedi.

Komisyonun bugünkü toplantısında yaşananlara ilişkin AA muhabirinin sorularını cevaplandıran Şentop, toplantıda Süheyl Batum'un, "Arkadaşlar ben Pazartesi günü yoktum. Perşembe, Cuma şöyle konuşmuştuk, Pazartesi günü madde şöyle olmuş. Böyle olmaz" diyerek, tartışmaya başladığını söyledi.

Arkasından Atilla Kart'ın Batum'a cevap vermek zorunda kaldığını ve "Arkadaşımız tabii Pazartesi günkü toplantıda yoktu" dediğini ifade eden Şentop, bunun üzerine Batum'un yüksek sesle, "Ne demek yani. Ben pazartesi yoksam konuşma hakkım mı yok şimdi. Diyemeyecek miyim? Bakın bunu hiç kimse söylemiyor. Ne AK Parti söylüyor ne MHP ne BDP söylüyor. Atilla Bey söylüyor sadece bana" dediğini belirtti.

Şentop, şöyle devam etti:

-"Kapıyı çarptı ve çıktı"

"Süheyl Batum daha sonra kalktı, ayakta da yine bağırmayı sürdürerek çıktı. Atilla Bey konuşurken, ona cevap verirken kapıyı çarptı dışarı çıktı. Atilla Bey'e biraz da hakarete varan laflar söyledi.

Atilla Bey tabii buna cevap verdi. Ondan sonra ben söz aldım, 'Arkadaşlar adam burada yokken konuşuyorsunuz. Adam zaten bulunmadığı toplantıları saymıyor. Bir gelsin bakalım' dedim. İçeri geldi. 'Böyle şey olmaz' dedik. 'Süheyl Bey'in olmadığı toplantılar hükümsüzdür ',böyle bir şey diyebilir miyiz? 'Süheyl Bey'in katılmadığı toplantıları yeni baştan bir daha yapacağız.' Böyle şey olabilir mi? Ama Süheyl Bey bunu istiyor. Yeni de değil, bir aydır CHP'nin kendi içindeki tartışmalarla buraya geliyoruz. Dedim 'artık bu sorun CHP'nin bir iç sorunu olmaktan çıkıp, komisyonun sorunu haline gelmiştir. Bu sebeple bu sorunun çözülmesi lazım. Bu sorun çözülmezse biz mesafe alamayız.' Dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz her toplantıda. Bizim çalışma usullerimizle ilgili metinde, belirlediğimiz metinde konu açık. Her partiyi üyelerden bir kişi temsil edebilir. Bunu yazmışız. 'Buna rağmen CHP bu ilkeye, usule riayet etmediği için, Meclis Başkanı Cemil Çiçek Bey'in başkanlığında biz usulle ilgili bir toplantı yapalım ve orada bu konuyu karara bağlayalım' dedik. Diğer partilerde bu öneriyi kabul etmek durumunda kaldılar."

Süheyl Batum'un kendi bulunmadığı toplantılardaki hususları tekrar görüşmeye açtığını belirten Şentop,"diyor. İyi de o arkadaşlar başka partiden mi yani? Sizi temsil etmiyor mu? 'CHP'nin görüşünün bu olduğunu ben ancak Genel Başkan'dan yazılı belge getirilirse, o zaman kabul ederim' falan diyor. Genel Başkan'dan yazılı bir belge olmadığı takdirde CHP'nin görüşü yoksa o zaman biz burada sizinle ne konuşuyoruz" dedi.

Batum ile Kart'ın kendi aralarında tartıştıklarını ifade eden Şentop, Pazartesi günkü toplantıya kendisinin de katılmadığını, ancak Ahmet İyimaya ile görüştüğünü, tutanakları gördüğünü ve konuyu takip ettiğini söyledi.

Şentop, "Ertesi toplantıda gelip, 'a bu nereden çıktı' demiyoruz" diye konuştu.

-"CHP'yi kim temsil ediyor?"

Şentop, "Batum'un neye itiraz ettiği" yönündeki soru üzerine, şunları söyledi:

"Yasama sorumsuzluğu ve dokunulmazlığı maddesine itiraz etti. Orada birtakım şeylere itiraz ediyor. 'Perşembe günü görüşmüştük, böyle değildi' diye. Görüşme bu, müzakere yapılıyor. Tabiki değişiyor.

Batum'un çelişkileri var. Süheyl Batum, 'mesela 7 kişiye tecavüz etmiş bir adam 5'te 4 çoğunlukla tutuklanacak diye yazıyorsunuz' diyor. Ben de dedim kardeşim 'sen diyorsun ki hiç tutuklanmasın bu adam. Yani 5'te 4 ile tutuklanmasına, nitelikli çoğunlukla tutuklanmasına itiraz ediyorsun ama yerine ne öneriyorsun? Bu adam hiç tutuklanmasın diye öneriyorsun.' Kendi içinde söyledikleriyle çelişkiler var. Herkes bunları komisyonda gördü, kendi arkadaşları dahi. Biz CHP'nin özellikle Süheyl Batum'un böyle bir misyon üstlendiği kanaatindeyiz. CHP Süheyl Batum üzerinden bu komisyonun çalışmalarını sabote etmek, komisyonu çalıştırtmamak istiyor. Kitliyor çalışmaları. Biz CHP'nin kaprislerini çekmek zorunda değiliz. CHP Genel Başkan'ı karar versin bu partiyi kim temsil ediyor? Süheyl Batum mu, Atilla Kart mı, Rıza Türmen mi? Üçü bir arada mı? Nasılsa biz de bunları bilelim, ona göre konuşalım. Kim temsil ediyor CHP'yi? Hangisi CHP bunların? Anlaşamıyorlar ki, hepsi beraber olamaz. Tek bir görüş yok ortada. CHP adına bir görüş yok. Herkes farklı söylüyor 'CHP'nin görüşü budur' diye. Genel Başkan eğer anayasa konusunda ciddiyse bu sorunu çözmek zorunda. CHP'nin iç sorunu değil artık komisyonun sorunudur bu, o hale gelmiştir. Burada CHP'yi kim temsil ediyor, biz bilemiyoruz. Burada kendi aralarında anlaşamayan 3 arkadaş var."

Kaynak: AA