Çingene Kızına Altın Madalya

Gaziantep’in simgeleri arasında yer alan Çingene Kızı Mozaiği, Kanada’da düzenlenen Mosaiculture Fuarı ve Yarışması’nda birinci seçildi.

Çingene Kızına Altın Madalya
1998 yılında Kanada’nın Motreal Belediyesi tarafından kurulmuş olan ve dünyadaki tarihi ve kültürel eserlerin canlı bitkiler kullanmak sureti ile sergilendiği ve tanıtıldığı Mosaiculture organizasyonuna Çingene Kızı Projesi ile katılan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, fuara damgasını vurdu.

Kanada’nın Montreal kentinde düzenlenen fuara Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen katılan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Dr. Şafak Tercan, “30 ülkeden 50 katılımcının yer aldığı fuara bu yıl Gaziantep ve Çingene Kızı damgasını vurdu” dedi.

Bu fuarda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ve İpekyolu Kalkınma Ajansı desteği ile Çingene Kızı mozaik figürünün canlı bitkilerle oluşturulduğu proje ile katıldıklarını belirten Tercan, şunları söyledi:
“Ülkemizden sadece Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yer aldığı fuara bu yıl 30 ülkeden 50 çalışma ile katılan yarışmacılar, peyzaj alanında hazırladıkları birbirinden ilginç çalışma ile ziyaretçileri büyülediler. 22 Haziran ile 22 Eylül 2013 tarihleri arasında devam eden fuar, turistlerin yoğun ilgisini çekti.

Çiçeklerle oluşturulan ülke sembollerinin farklı bir teknikle ziyaretçilere sunulduğu fuarda, Büyükşehir Belediyesi ekibimiz Çingene Kızı Mozağini bir hafta süren çalışmanın ardından, 120 metrekare alan üzerine 15 çeşit bitkiden oluşan 18 bin 576 çiçek kullanarak resmettiler.

Türkiye’den sadece Gaziantep katıldığı ve birbirinden ilginç çalışmaların yer aldığı 2013 Uluslararası Mosaiculture Fuarı ve Yarışması’nda, Gaziantep'in simgeleri arasında yer alan çiçeklerle oluşturduğumuz Çingene Kızı Mozaiği altın madalya ile ödüllendirilmiştir. Çingene kızımıza Montreal'de Uluslararası Jüri tarafından verilen Altın Madalya’yı almak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Asım Güzelbey 27 Eylül'de düzenlenecek törene davet edildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı olarak şehrimizi en iyi şekilde temsil etmemizin haklı gururunu yaşıyoruz. Bu başarıda bize destek olan başta Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Asım Güzelbey'e ve diğer ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Dr. Şafak Tercan, “1998 yılında Montreal Belediyesi tarafından oluşturulan bu organizasyon, dünyadaki tarihi ve kültürel eserlerin canlı bitkiler kullanmak sureti ile sergilenmesi ve tanıtılmasını amaç edinmiştir. Zaman zaman farklı ülkelerde de gerçekleştirilen bu organizasyon ülkelerin tanıtımına katkı sağladığı gibi düzenlendiği kentlere de ayrı bir hareketlilik getirmekte, bu hareketlilik neticesinde ciddi ekonomik girdiler de sağlamaktadır” diye konuştu.

ÜLKELERİN VE ŞEHİRLERİN TANITIMINA BÜYÜK KATKISI VAR
Tercan, “Bu fuarları ziyaret eden yerli ve yabancı turistler ve katılımcılar gerek gelir düzeyleri gerekse kültürel bilgi ve birikimleri ile kente ve konsepte büyük katkı sağlamışlardır. Fuar alanında açtığımız stant ile biz de ülkemizi ve ilimizi tanıtan malzemeler dağıttık. Buna ek olarak Gaziantep’in tarihi ve doğal güzellikleri turistlerin beğenisine sunarak ülkemize ve şehrimize daha çok turisti çekme amaçlı tanıtımlar da yaptık. 2003 yılında düzenlenen fuar Kanada’nın Montreal kentine 150 milyon dolar, 2006 yılında Çin’in Shangai şehri fuardan 250 milyon dolar gelir elde etmiştir. 22 Haziran tarihinde açılan ve 22 Eylül 2013 tarihinde sona erecek fuarı bugüne kadar 550 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl 30 ülkeden 50 katılımcının yer aldığı fuara 1 milyona yakın ziyaretçinin gelmesi hedefleniyor. Bu rakamlar ve organizasyonlar sonunda ülkelere ve kentlerine yönelik oluşan ilgi konunun ehemmiyetini yeterince vurgulamaktadır” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesini, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Dr. Şafak Tercan, Fen İşleri Daire Başkanlığı Yeşil Alanlar Şube Müdürü Ersin Özbadem, Peyzaj Teknikeri Ferhat Ötken’in fuarın ardından edindikleri deneyimleri kent içerisinde çeşitli alanlarda uygulamayı hedeflediklerini vurguladı.

Tercan, Kentimizde açtığımız bahçıvanlık kursu içerisinde bu tekniği yaygınlaştırmak için eğitim programları düzenlediklerini, programa İlçe belediyeleri ve şehirdeki peyzaj mimarlarının katıldığını söyledi.

Montreal Botanik Bahçesi içinde 2000 yılında Türkiye’nin Quebec Fahri Başkonsolosluğu tarafından açılan bir ‘Türk Barış Bahçesi’ de bulunuyor. Türk Barış Bahçesi, dünyaca ünlü, binlerce turistin uğrak yeri olan Montreal Botanik Bahçesi’nin hemen girişinde yer alıyor. Bahçe içindeki sütünlar ve duvarlar İznik’ten getirilen çinilerle süslenmiştir. Bahçedeki laleler ise her yıl yenilenmekte ve ayrı renklerde dikim yapılmaktadır.
Kaynak: İHA