Kırgız Babaanneden Torunu Aida'ya Anlamlı "bayram Hediyesi"

ANTALYA - SEFA KARACAN - Kırgızistan'da yaşayan 60 yaşındaki babaannenin bağışladığı böbreği, Antalya'da 20 yaşındaki torunu Aida'ya nakledildi.

Kırgızistan'ın Oş kentinde yaşayan Rahşanbekova ailesinin 20 yaşındaki üniversite öğrencisi kızı Aida Rahşanbekova'ya 1 yıl önce kontrol için gittiği hastanede böbrek yetmezliği teşhisi konuldu.

Böbrek yetmezliği nedeniyle 5 aydan bu yana diyalize giren Rahşanbekova'nın sağlığına kavuşması için doktorlar, böbrek nakli yapılması gerektiğini söyledi.

Torununu ziyareti sırasında nakil gerektiğini öğrenen 60 yaşındaki babaanne Konaiym Canusbayova, böbreğini vermek için gönüllü oldu.

Aile, nakil için Belarus ve Pakistan'da yaptıkları araştırmanın ardından Türkiye'nin organ nakli alanında iyi hastanelere sahip olduğunu öğrenince Antalya'ya geldi. Babaanne ve toruna Antalya'ya yapılan testlerde nakil için engel bulunmadığı tespit edildi. Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş başkanlığındaki ekip, babaanneden alınan böbreği başarılı bir ameliyatla torununa nakletti.

-"Türkiye'ye tatile gelmeyi hayal ediyordum ancak kısmet böbrek naklineymiş"

Fedakarlığı için babaannesine teşekkür eden Rahşahbekova, Türkiye'yi küçüklüğünden bu yana çok sevdiğini söyledi.

Türkiye'nin organ nakilleri konusunda büyük şöhrete sahip olduğunu dile getiren Rahşanbekova, Türkiye'nin bu şöhreti hak ettiğini kaydetti.

Rahşanbekova, "Türkiye'ye tatile gelmeyi hayal ediyordum ancak kısmet böbrek naklineymiş. Tedavim tamamlandıktan sonra Türkiye'ye tatil için tekrar geleceğim. Bu ameliyat ile adeta ikinci defa dünyaya geldim. Türkiye'yi de ikinci vatanım olarak kabul edeceğim" dedi.

-"Torunuma güzel bir bayram hediyesi oldu"

Babaanne Canusbayova ise 15 torunu bulunmasına rağmen ilk torunu olması nedeniyle en fazla Aida Rahşanbekova'ya değer verdiğini söyledi.

Torununun sağlığına kavuşması için hiç tereddüt etmeden böbreğini verdiğini vurgulayan Canusbayova, "Torunuma güzel bir bayram hediyesi oldu. Bu bayramı iki kat sevinçle yaşayacağız. Aida umarım sağlıklı ve mutlu bir hayat yaşar. Türk doktorlara da minnettarız" diye konuştu.

Kaynak: AA