Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Yozgat'ta

Bozdağ, bir dizi ziyaret ve bayramlaşma programlarına katılmak üzere memleketi Yozgat'a geldi. Yerköy ilçesinde partisinin ilçe teşkilatını ziyaret ederek, partililerle bayramlaşan Bozdağ, çıkışta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

YOZGAT -Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Lübnan'da kaçırılan Türk pilotların durumuna ilişkin "Ülkemizin güvenlik birimleri ve istihbarat birimleri ve ülkemizin imkanlarıyla da biz kaçırılmış olan pilot ve pilot yardımcımızın bulunması ve selametle ailelerine kavuşması için gerekli her türlü çalışmayı yapıyoruz" dedi.

Lübnan'da kaçırılan pilotlarla ilgili bir soru üzerine Bozdağ, şunları kaydetti:

"Lübnan'da pilotumuz ve pilot yardımcısı kimliği belirsiz kişilerce kaçırıldı. Bunanla ilgili Türkiye derhal harekete geçti. Dışişleri Bakanımız, Lübnan Dışişleri Bakanı ve Lübnan Hükümet yetkilileriyle konuları görüştü, Hükümetimiz adına gerekli adımların atılması, gerekli çalışmaların yapılması konusunda Türkiye'nin isteklerini kendileriyle paylaştık. Bu arada ülkemizin güvenlik birimleri ve istihbarat birimleri ve ülkemizin imkanlarıyla da biz kaçırılmış olan pilot ve pilot yardımcımızın bulunması ve selametle ailelerine kavuşması için gerekli her türlü çalışmayı yapıyoruz. İnşallah kısa sürede bir olumlu sonuç elde ederiz. Devletimiz bütün imkanlarıyla konuyu yakından takip etmektedir."

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yaptığı açıklamanın sorulması üzerine Bozdağ, "Sayın Meclis Başkanına katılıyorum, işin doğrusu bu konuda 2014 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk defa Türkiye halkoyuyla cumhurbaşkanı seçecektir. Halkın asgari yüzde 51'inin oyunu alan aday cumhurbaşkanı olacaktır. Tabi Anayasa'mızda cumhurbaşkanının görevlerine ilişkin hükümlerine baktığınızda halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanı bu yetkileri kullandığında daha güçlü bir pozisyonda olacaktır. Hem halk desteği bakımından hem görev ve yetkileri bakımından pozisyonu güçlü olacaktır" dedi.

-"Türkiye başkanlık sistemine bir an önce geçmeli"

Türkiye'nin başkanlık sitemine bir an önce geçmesi gerektiğini vurgulayan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Biz Türkiye'de sistem revizyonu gerektiğini hep söylüyoruz. Diyoruz ki; Türkiye başkanlık sistemine geçmeli başkanlık siteminde böyle bir çatışma söz konusu olmaz. Yasama ayrıdır, yürütme ayrıdır. Yasama yürütmenin, yürütme yasamanın görevlerine son veremez. Yasama yürütmenin, yürütme yasamanın görevlerini yapamaz. Herkesin işi ayrı gücü ayrı, böyle bir pozisyon ortaya çıkıyor. Kuvvetler tam birbirinden ayrı ve birbirine karşı tam bağımsız oluyor ve Türkiye'de geçmişte zaman zaman biliyorsunuz rahmetli Özal ile Demirel arasında daha sonra Demirel ve Tansu Hanım arasında daha sonra Sezer ve Hükümetimiz arasında yetki ve görev bakımından bir takım sorunlar yaşandı, tartışmalar oldu. Eğer Cumhurbaşkanıyla iktidar aynı partiden olmazsa veya iktidar ile cumhurbaşkanı aynı partiden olur da arada uyum olmazsa bunun sorun çıkardığını, bunun Türkiye'nin geçmiş tecrübesi açıkça gösteriyor ki halkın cumhurbaşkanı seçmesinden sonra sorun çıkacağını söylemek esasında mevcut olan tecrübelerden hareketle gerçeği tespitten başka bir şey değildir. Onun için biz şunu söylüyoruz hep, 2014'de Türkiye eğer o zamana kadar anayasasını değiştirerek sistemin adını koymazsa fiili bir sistem değişikliğine gitmiş olacaktır."

-Düzenleme olmazsa 2014'de fiilen yarı başkanlık sistemi gelecek

Türkiye'nin 2014 yılı cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası fiilen yarı başkanlık sitemine geçmiş olacağını söyleyen Bozdağ, şöyle konuştu:

"Yani biz işin bu boyutunu herkes bulunduğu yerden ideolojik gözlükle baktığından değerlendirmiyoruz. Halbuki yarı başkanlık siteminin ne olduğunu herkes iyi biliyor. Anayasacılar iyi biliyor, siyasetçiler iyi biliyor. Bu konuda kafa yoranlar gayet iyi biliyor. Türkiye'deki cumhurbaşkanı görev ve yetkileri ile öte yandan halk tarafından seçilecek olmasını yan yana getirdiğimizde onun resmen olmasa bile fiili bir yarı başkanlık sistemine geçiş olduğunu çok açık bir şekilde görüyoruz. Ama maalesef bazıları ön yargılarından bazıları da işlerine öyle geldiğinden bu gerçeği itiraf etmekten kaçınıyor. Biz daha söyledik, yine söylüyoruz. Türkiye eğer Anayasamızda bir değişiklik yapmaz da sistem değişikliğine gitmezsek veya bir takım başkaca revizyonlar yapmazsak 2014'de resmen olmazsa bile fiilen yarı başkanlık sitemine geçecektir. Ben o yüzden yarı başkanlık sistemi fiilen oluşacağı için Cemil Bey'in dediği sorunlar boyutu bazen yüksek de olabilir, bazen yaşanmayadabilir. Tabi sistem değişikliği fiilen olduğu için."

Kaynak: AA