Darülaceze’de Buruk Bayram

Okmeydanı’nda bulunan Darülaceze’de kalan yardıma muhtaç yaşlılar, bayram coşkusunu ziyaretçileriyle yaşadı.

Darülaceze’de kalan kimi yaşlılar bayramın güzel geçtiğini belirtirken, kimileri ise vefasızlıktan şikayetçi oldu.
1895 yılında II. Abdulhamit Han’ın emriyle kurularak yaşlı ve kimsesizlere hizmet veren Darülaceze Müessesi’nde bayram heyecanı yaşanıyor. Darülaceze Müessesi’nde kalan yaşlı ve kimsesiz vatandaşlar, bayramlarda meraklı gözlerle gelecek ziyaretçileri bekliyor. Kurumda kalan kimi yaşlılar bayramın güzel geçtiğini belirtirken, kimileri ise vefasızlıktan şikayetçi oldu. Bayramın ilk günü Darülaceze’ye gelerek yaşlıları ziyaret eden Sabiha Yılmaz, “Söylenecek bir sürü şey var. Burayı gezdiğinizde içinizi burkacak anlar oluyor. Sevindiği anlar da oluyor. O anlarda şanslı olduğunuzu düşünüyor ve seviniyorsun ama buradaki insanlar bu durumda olduğu için üzülüyorsun. İnsanlardan şunu istemeliyiz; insanların burayı unutmaması lazım. Buraları sık sık ziyaret etsinler. Her zaman buranın var olduğunu bilmek lazım” diye konuştu.

Ziyaretçiler geldikçe mutlu olduklarını söyleyen bir Darülaceze sakini ise, “Bayram gayet güzel geçiyor. Çocuklar buralara gelmişler, bizi ziyaret ediyorlar. Çok mutlu oluyoruz. Allah hepsinden razı olsun. Allah hepsine zihin açıklığı versin” dedi

Yaşlılara saygının bu dönemde kalmadığını belirten Darülaceze sakini Nursel Keleş de, “Ben eski bayramları arıyorum. Eskiden büyüklere saygı vardı, sevgi vardı. Ama şimdi maalesef pek kalmadı. Buraya geliyorlar ama sadece bir selam verip gidiyorlar. İnsan ister ki evladı gelsin, akrabaları gelsin ister yani. Vefasızlıktan şikayetçiyim” diyerek sitemde bulundu

Darülaceze’de kalan babasını ziyarete gelen Taliha Gürbüz, “Burası insanın gerçeği. Burada hayatın gerçeği var. Dışarıdan daha fazlası var. Herkesin gelip görmesi gerekiyor. Gençlik bir yere kadar ve burası son. İnsanların annelerine, babalarına sahip çıkmaları gerekiyor. Ne kadar kötü olursa olsun sahip çıkmaları lazım” diye konuştu.

Bir başka Darülaceze sakini Özgün Güler ise, “Buraya geldim. 8 aydır buradayım. Mutluyum, kalabalığı seviyorum. Burası güzel bir yer. Ailesi olanlar buraya gelsinler, unutmasınlar yakınlarını. Dargınlar barışsınlar. Benin için bayramı yaşamak güzel bir duygu” ifadelerini kullandı.

Bayramların her gün daha da güzelleştiğini ifade eden İrfan Usta, “Bayramlar her gün daha güzelleşiyor. Geldiğimizden daha iyi olmaya başladı.

Eskiden insanlar daha çok gelirlerdi buraya. Artık pek gelen giden olmuyor. Onlara sormak lazım neden gelmediklerini?” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA