Şeker ve Çikolata Yerine Padişah Tatlısı

Kastamonu’da vatandaşlar, bayramlarda misafirlerine ikram etmek için şeker ve çikolata yerine “padişah tatlısı” olarak bilinen çekme helvayı tercih ediyor.

Şeker ve Çikolata Yerine Padişah Tatlısı
Selçukludan başlayarak, Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahların saraylarda çektirdiği, bundan dolayı da halk arasında “padişah tatlısı” olarak bilinen geleneksel lezzet çekme helvasına, Ramazan Bayramı öncesi talep arttı. Çekme helva üreticisi Erdem Bülbül, çekme helvanın un, şeker, tereyağı ve katı yağın karıştırılmasıyla oluşturulan hamurdan yapıldığını, elde edilen hamurun deneyimli ustalarca çekilerek yapıldığını söyledi.

Çekme helvanın lezzetinin helvanın çekilmesi sırasında oluştuğunu belirten Bülbül, “Kentte daha önce geleneksel yöntemlerle yapılan çekme helva, bugün artık modern yöntemlerle üretiliyor” dedi.

ÜÇ KAT FAZLA TÜKETİLİYOR
Padişah tatlısı olarak bilinen çekme helvanın geleneksel bir lezzet olduğu için vatandaşlarca yoğun bir talep gördüğünü belirten Bülbül, “Özellikle bayramlarda üretimlerimiz 3 kat artıyor” diye konuştu.

Çekme helvanın Kastamonu ile özdeşleşmiş tatlardan birisi olduğunu ifade eden Bülbül, şöyle konuştu: “Çekme helva yöresel bir tatlı olmaktan çoktan çıktı. Artık en fazla talebi İstanbul’daki bayilerimizden alıyoruz”
Bülbül, çekme helvanın tarifine ise şöyle anlattı: “Un ve Tereyağ, Çekme Helva’nın ana maddesini oluşturur. Kaynatılan şekerle karıştırılıp macun haline getirilen şekerleme 4 yada 5 kişi tarafından devamlı çekilerek tel haline getirilir. Günümüzde modern aletlerin yardımıyla da halen yapımına geleneksel olarak devam edilmektedir. 18. yüzyılın başlarından bugüne değin üretimi sürdürülen Çekme Helva, aradan geçen 300 yıla değişmeyen teknoloji ve bileşimi ile meydan okuyor. Yalnızca un, bitkisel yağ ve toz şekerden üretilen Çekme Helva, besleyici özelliğinin yanı sıra katkı maddeleri içermeyen doğal bir yiyecektir”
Kaynak: İHA