Bayram'da "hileli" Gıdaya Dikkat

KASTAMONU - Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, Ramazan Bayramı nedeniyle bazı işletmeler tarafından piyasaya sürülen hileli ürünlere karşı tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram alışverişi yapan vatandaşların bayramlaşma esnasında misafirlerine ikram etmek üzere en çok şekerleme, lokum ve çikolata gibi ürünlere rağbet ettiğini belirtti.

Merdiven altı, sağlıksız ve sahte ürün üreten işletmelerin maliyetleri düşürmek için türlü hilelere başvurulduğunu öne süren Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"Her yıl olduğu gibi bu yıl da bayram nedeniyle piyasaya tüketim tarihi geçmiş, bozuk ve hileli gıda ürünleri sürüldü. Piyasadan geri toplanmış, bozuk veya tarihi geçmiş bazı gıda ürünler, satışların yükseldiği böyle dönemlerde piyasaya sürülüyor. Özellikle çocukların çok fazla tükettiği çikolata ve şekerleme gibi gıda maddelerinin satın alınması esnasında tüketicilerin çok dikkatli olmaları gerekiyor."

Ağaoğlu, TÜDER Gıda Komisyonunun her bayram ertesinde şikayet yağmuruna tutulduğunu vurgulayarak, "Ekonomik nedenlerle ucuz olduğu için tüketicilerin rağbet gösterdiği merdiven altı ve kayıtsız işletmelerde, sağlıksız koşullarda üretilmiş lokum, şekerleme, çikolata türü gıda maddelerinin satın alınarak tüketilmesi, çocuklarımızın sağlığı açısından ciddi riskler taşıyor. Uzmanlarca defalarca açıklandığı halde bu tür bozuk ve hileli ürünlerin piyasaya sürülmesinde önemli etkenlerden birisi de o ürünleri satın alan müşterilerin varlığıdır. İnsan hayatının ücreti olamaz, bu tür tehditlerin önlenmesi için en başta tüketiciler olmak üzere, gıda mühendisleri, gıda ve sağlık konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve kamu otoritesinin müşterek çaba sarf etmeleri gerekiyor."

-Tüketicilere tavsiyeler

Ağaoğlu, tüketicilerin alışverişlerinde dikkat etmeleri gereken bazı temel kuralların olduğunu dile getirerek, alınan malın üzerinde üreticinin adı, ürünlerin ambalajlı olması, son kullanma tarihi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izin numarası bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Gelişmiş ülkelerde halk sağlığını tehdit eden gıda maddelerini piyasaya sürenlere ağır cezalar verildiğine vurgu yapan Ağaoğlu, "Türkiye'de ise komik denilebilecek para cezaları ve sürekli ertelenen hafif hapis cezaları bulunması bayram önceleri ortaya çıkan gözünü para kazanma hırsı bürümüş, vicdan yoksunu açıkgözlere zemin oluşturmaktadır" diye konuştu.

Ağaoğlu, tüketicilerin hileli ürünü tespit ettikleri anda toplum bilinciyle hareket etmeleri gerektiğini aktararak, ALO 174 Gıda İhbar hattına şikayette bulunmalarının büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Kaynak: AA