Tarihi "varagele" Turizme Kazandırılacak

ZONGULDAK - Ereğli ilçesine bağlı Gökçeler beldesinde, 148 metrelik tepeden sahildeki madene 130 yılı aşkın süredir işçi ve malzeme taşınan raylı sistemin, Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından artık kullanılmaması nedeniyle turizme kazandırılması isteniyor.

Bölgede, 1880'li yıllarda inşa edildiği tahmin edilen varagelenin yıllarca ekonomiye sağladığı katkının turizme yönlendirilmesi düşüncesiyle Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanı Hasan Yılmaz ile TTK yetkilileri tesiste incemeler yaptı.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, varagelenin Fransız işletmesi tarafından yapıldığına yönelik bilgilerin olduğunu belirterek, tesisin uzun yıllar havzaya hizmet ettiğini söyledi.

Varagelenin 1,5 yıldır kullanılmadığını anlatan Yılmaz, "Varagele, 148 metreden malzeme ve işçi taşıyordu. Buradaki ocağın kapanmasının ardından kullanılmıyor. Tesis mekanik bir sistemle çalışıyor. Makaralara sarılı çelik halatlar yardımıyla vagonlardan biri aşağıya inerken diğeri yukarı çıkıyor. Varagele, bölgeye gelen turistlerin çok ilgisini çekiyor. Turizme kazandırılarak tanıtımı yapılırsa çok sayıda ziyaretçi buraya akın edecektir'' dedi.

Yılmaz, varagelenin şu an atıl vaziyette olduğuna işaret ederek, Amelebirliği olarak tesisin turizme kazandırılmasını istediklerini, konuyla ilgili tespitlerini ilgili kurumlara aktaracaklarını kaydetti.

Kaynak: AA