Karadenizli Balıkçıların Yaz Hamsisi Umudu

TRABZON - HAKAN BURAK ALTUNÖZ - 1 Eylül'de başlayacak yeni av sezonu için hazırlıklarını sürdüren Karadenizli balıkçılar, geçen yıl ince olması nedeniyle avlamadıkları hamsinin bu yıl daha bereketli olmasını bekliyor.

Av sezonu öncesinde il genelindeki limanlarda teknelerinin bakımlarını yaparak ağlarını onaran balıkçılar, bereketli bir sezon umuduyla "vira bismillah" demek için bekleyişe başladı.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni av sezonunun bereketli bir dönem olması için hava ve deniz koşullarının uygun olduğunu belirterek, genellikle geçmiş yıllarda olan yaz hamsisinin bu yıl da büyük oranda beklendiğini söyledi.

Bakım yaptırmak için Sürmene ilçesindeki tersaneye giden bazı balıkçı teknelerinin radar cihazı ile tespitlerde bulunduğunu anlatan Mutlu, "Çok sayıda tekne radarla özellikle hamsinin bol derecede olduğunu bizlere bildirdi. Bunlar yaz hamsisi gibi görünüyor ve geçmişte bunlara rastlıyorduk. Geçen av sezonunda ince hamsinin avlanmaması nedeniyle bu yıl bol miktarda hamsi bekliyoruz. Normal şartlarda ekim ayında avlanması gereken hamsinin bu dönemde de olması, balıkçılarımız ve vatandaşlarımız için önemli bir gelişme" dedi.

Palamut ve toriğin Karadeniz'in batı ve doğu kısımlarında bol şekilde gözlemlendiğini vurgulayan Mutlu, şöyle devam etti:

"Küçük tekneler ile açılan balıkçılarımız palamudu gözle görebiliyorlar. Palamudun yanı sıra toriğin de bereketli olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle batı ve doğu kesimlerde parça parça olacağını tahmin ediyoruz. Geçmiş yıllardaki tecrübelerimize baktığımızda palamut ve hamsi açısından iyi bir gösterge var. İnşallah 1 Eylül itibarıyla hem balıkçılarımız hem de vatandaşlarımız için bol ve bereketli bir başlangıç olur. Böyle olursa insanlarımız balığı çok rahat bir şekilde evlerine götürebilecekler."

-5 aydır hazırlık yapıyorlar

Çarşıbaşı ilçesine bağlı Yoroz Limanı'nda iki adet teknesi bulunan Resul Yılmaz, 55 işçi ile sürdürdükleri hazırlıklarına nisan ayında başladıklarını söyledi.

Ağların tamirinin yaklaşık 2 ay sürdüğünü ifade eden Yılmaz, "Yeni ağların eklenmesinin ardından teknelerin boyası yapılarak ihtiyaç duyulan cihazlar alındı. Bu işlemlere nisan ayı içerisinde başladık ve 31 Ağustos tarihi itibarıyla sona ermiş olacak. Bu çalışmalarımızın karşılığı olarak yeni sezondan umutluyuz. İstanbul'dan Hopa'ya kadar balıkçılarla görüşüyor ve hamsinin daha yoğun olduğu haberini alıyoruz. Geçen sene hamsi olmamasından dolayı palamut avlayarak adeta bir ay çalışıp altı ay yattık diyebiliriz ama hamsinin bu sene gözükmesi bizim için ekstra bir şey olacak" diye konuştu.

Aynı limanda balıkçı teknelerine taşıyıcılık yapacak olan Mehmet Çalış ise, "Geçen yıla göre tahminlerimiz iyi bir sezon geçecek olması. Geçen sene ince hamsi çok vardı ama tutulmayınca bu sene iri hamsi olarak bizlere geri dönecek. Genelde denizde olan her vasıtadan bilgi alınıyor ve bu bilgiyi doğruluyorlar. Biz de büyük kapasitedeki balıkçı teknelerinin peşinden giderek onların tuttukları balıkları alarak kıyıdaki en yakın ve uygun limana bırakmak için 'vira bismillah' diyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA