Bursa Sağlık Müdürlüğü'nden Kuduz Açıklaması

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, tilkinin ısırdığı çobanın kuduzdan öldüğü iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "A.A. isimli hasta, 7 Ağustos tarihinde saat 04:30’da ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı ve nefes darlığı gibi şikâyetlerle Çekirge Devlet Hastanesi acil servisine başvurmuştur.

Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra enfeksiyon hastalıkları doktoru, leptospiroz, sebebi bilinmeyen ateş ön teşhisini düşünmüş, haastanın tecrit odası olan bir klinikte takip edilmesini uygun görmüştür. Diğer hastanelerde tecrit odası sorgulanmış, bulunamaması üzerine temas izolasyonu uygulanarak tek başına olacak şekilde Çekirge Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’ne yatırılmıştır. Hastada ansefalit bulgularının olmaması, hayvan ısırığı olmaması, herhangi bir nörolojik bulgu tespit edilememesi sebebiyle ön teşhiste kuduz düşünülmemiştir. Genel durumu kötüleşen hasta, saat 22.30’da 2. basamak yoğun bakım ünitesine transfer edilmiştir. Burada yapılan müdahalelere rağmen saat 01.00’de hayatını kaybetmiştir. Hastanın teşhis konulamadan ex olması, ölüm sebebinin tam açıklanamaması, hastanın son dönemde yutma güçlüğünün artması, şuurundaki değişiklikler üzerine ön teşhisler arasına kuduz da eklenmiştir" denildi

Bu gelişmeler üzerine hastayla yakın temasta bulunan sağlık personeli ve hastanın ailesinin aşılandığı belirtilen açıklamada, "Otopsi sonucu alınan materyallerde hastanın kuduz testlerinin pozitif çıkması üzerine, önceden başlanılan kuduz profilaksi aşılaması çerçevesi genişletilerek sürdürülmüştür ve yakın takibe alınmıştır. Bu şüpheli ölüm üzerine, Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şubesi ve Keles TSM tarafından yapılan vaka incelemesinde kuduzun kaynağı tespit edilememiştir. İlçe Tarım Müdürlüğü ve aile ile konu hakkında hem Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar, hem de TSM tarafından görüşmeler yapılmıştır. Filyasyon çalışmasında 1 yıllık geriye dönük bölgede kuduz riskli temas araştırılmıştır. Yakınlarından alınan bilgiye göre, kişi daha önce kuduz riskli temasa maruz kalmamıştır, kişinin sürüsünde kuduz hayvan yoktur ve hayvan saldırısı olmamıştır. Bölgede kuduz odağı yoktur. Bu süreç zarfında sürüde İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan kontrollerde hayvanlarının muayeneleri yapılmıştır. Herhangi bir hastalık tespit edilmemiştir. Konu İl Sağlık Müdürlüğümüz, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından yakından takip edilmektedir" denildi.
Kaynak: İHA