Yüksek Tansiyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Darıca Farabi Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ayhan Aktaş, hipertansiyon hastalarının tansiyon ölçümlerinin doğru cihaz ve doğru yöntemle yapılması gerektiğini söyledi.

Yüksek Tansiyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler
"Hipertansiyon; kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve felç için en önemli risk faktörlerindendir. Genetik faktörler, böbrek ve tiroit hastalıkları gibi bazı iç organ hastalıkları, aşırı tuz tüketimi, stres, hareketsizlik, obezite, sigara ve alkol tüketimi ve alınan bazı ilaçlar yan etki olarak kan basıncını yükseltebilmektedir" diyen Aktaş, şunları kaydetti:
"Hastanemiz acil servis, dahiliye, kardiyoloji bölümlerine başvuran hipertansiyon hastalarımızın evde düzenli olarak yaptıkları ölçümlerin aslında pek sağlıklı olmadığını gözlemlemekteyiz. Doğru zamanda ve doğru cihazla alınmayan ölçümler tanı ve tedavide yeterli olmamaktadır. Klinikte uzman hekim ve holter cihazı ile yaptıracakları kan basıncı değerlendirmeleri daha verimli sonuçlar elde etmemize yardımcı olmaktadır. Basit, ucuz olmasının yanı sıra, tanı ve tedavide kararımızı yönlendiren temel ölçümlerdendir. 50 yaş üzeri erkek ve kadınların hipertansiyon tanısı açısından düzenli aralıklarla bir uzmanın gerekli gördüğü şartlarda 24 saat ölçüm yapabilen holter cihazı ile değerlendirilmeleri tanı ve tedaviye önemli katkı sağlayacaktır. Bölge halkımızın, hastanemizde mevcut bulunan holter cihazı hizmetinden yararlanmalarını öneriyoruz."
"Tansiyon holteri kan basıncının 24-48 saat içerisinde belirli aralıklarla ölçümüne yarayan tıbbı bir cihazdır" diyen Aktaş, tansiyon holteri hakkında şunları söyledi:
"Teknolojinin de gelişmesiyle kısa zaman içerisindeki tansiyon değişimleri, gün içerisindeki değişimleri saptamak için kullanılır. Daha önceden cihaz ayarları yapılarak cihazın 20-30 dakikada bir tansiyon ölçümü ayarlanarak cihazın kaydetmesi sağlanır. Hasta geldiğinde cihaz bağlanır ve ertesi gün cihaz çıkartılır. Bu süre içerisinde hasta uyurken bile cihaz tansiyon ölçümleri yapar ve bunu hafızasına kaydeder. Sonra bilgisayar kayıtlarından kardiyoloji uzman doktoru tansiyonun dengesizliğini, ilaç tedavisini ayarlar."
Tansiyon hastalığının bir başlangıç şeklinin de gece uykuda horlama olduğuna dikkat çeken Aktaş, "Zaman zaman baş ağrısı, fenalık hissi tansiyon atakları olan fakat günlük ölçümlerde tansiyon yüksekliği saptanamayan hastalarda da, sık ölçüm olanağı sağladığı için kullanışlıdır. Hastanın gece uyurken olan tansiyonunu da ölçerek hem tedavi seçimi, hem de hastalığın gidişatı ile ilgili bilgiler verir. Çoğu tansiyon hastalığının bir başlangıç şekli de gece uykuda horlamadır. Horlama olan hastalarda gece oksijen seviyesi düştüğünden, bu durum baro reseptör dediğimiz, büyük damarlardaki duyarlı sınır hücrelerini etkileyerek tansiyon hastalığının gelişmesine yol açar. Daha sonra bu, hem gündüz, hem gece tansiyon gidişatını etkiler ve tansiyon hastalığının ilerlemesine yol açar. Bu açıdan da kullanışlıdır. Günümüzün teknoloji dünyasında tansiyon holteri ile monitorizasyon kardiyoloji için büyük bir katkıdır ve uzman doktor tarafından yapılacak inceleme, hastanın ileride oluşabilecek hastalıklara karsı ilaç tedavisini düzenlemede büyük fayda sağlar" dedi.

Kaynak: İHA