Açık Kalp Ameliyatı Olanlara Enfeksiyon Uyarısı

DİYARBAKIR - Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Erdem Çetin, açık kalp ameliyatı olan hastaların kendisini enfeksiyon kaynaklarına karşı koruması gerektiğini bildirdi.

Dr. Çetin, yaptığı açıklamada, açık kalp ameliyatı sonrası hastanın, ortalama 6 hafta süren bir iyileşme dönemine ihtiyaç duyduğunu, bu sürenin hastanın genel sağlık durumuna, hastalığın ve ameliyatın türüne, yaşına ve günlük alışkınlıklarına bağlı olarak değiştiğini belirtti.

Açık kalp ameliyatı sonrası uykusuzluk ve iştahsızlık görülebildiğini, hastanın taburcu olduktan sonra en az 6 hafta sırt üstü yatması gerektiğini kaydeden Çetin, aynı zaman aralığında hastanın ağırlık kaldırmamasına dikkat edilmesi, ameliyat sonrası günlük aktiviteler ve yürüyüşler sırasında hastanın yorulmaması gerektiğini aktardı.

Hastanın zamanla efor kapasitesinin artacağını bildiren Çetin, açıklamasında şunlara yer verdi:

"İyileşme döneminde dikkat gerektiren bir diğer konu, hasta ziyareti alışkanlıklarıdır. Açık kalp ameliyatı sonrasında vücudun savunma mekanizmaları bir miktar baskılanır. Açık kalp ameliyatı olan hastalar kendisini enfeksiyon kaynaklarına karşı koruması gerekir. Yoğun bakımdan çıktıktan sonra ilk 2 gün mümkün olduğu kadar ziyaretçi kabul edilmemesi önerilir. İlerleyen günlerde ise ziyaretler mümkün olduğunca az ve kısa süreli kabul edilebilir. Hasta, nezle ve grip gibi bulaşıcı hastalığı olanlarla aynı ortamda bulunmamalıdır. Hasta sigara içilen ortamlarda bile kesinlikle bulunmamalıdır. Bacaktan toplardamar alınan koroner bypass hastalarının iyileşme döneminde varis çorabı kullanması önerilir. Çorap ayaklarınızda şişlik olmasını azaltmak ve engellemek için kullanılır."

Kaynak: AA