Çiftçiye Makine, Ekipman ve Modern Sulama Desteği

ESKİŞEHİR - Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında çiftçiye makine, ekipman ve modern sulama desteği veriliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Halil Çankaya, yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygulanmakta olan, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde makine, ekipman ve sulama ekipmanlarının desteklenmesiyle ilgili tebliğin haziran ayında Resmi Gazete'de yayınlandığını bildirdi.

Tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Çankaya, şunları kaydetti:

"Zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmak, üretim maliyetlerini katkı vererek uluslar arası düzeyde rekabet edebilirliği sağlamayı amaçlıyoruz. Bu tebliğ kapsamında Eskişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce başvurular kabul edildi. İlimizde 2012 yılında 107 yatırımcımıza 753 bin 280 lira makine ve ekipman hibe desteği ödenirken bu yıl bakanlığımız ilimize geçen yıla göre yüzde 80 artışla bir milyon 357 bin 574 lira ödenek gönderdi. Yapılan değerlendirme sonucu başvuruda bulunanlardan 210 yatırımcımıza makine ve ekipmanlara hibe desteği yapılacak."

Çankaya, hibe desteği almaya hak kazanan yatırımcıların 26 Ağustos ile 4 Eylül arasında İl Müdürlüğüne gelerek sözleşme imzalamaları gerektiğini belirterek, bu tarihler arasında hibe sözleşmesi imzalamaya gelmeyen yatırımcılarının haklarını kaybedeceğini, çiftçilerin buna dikkat etmeleri gerektiğini bildirdi.

Öte yandan modern basınçlı bireysel sulama tesisleri ve makine ekipmanlarının üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla yapılan çalışmalarda geçen sene bireysel sulama makine ekipman desteğine 4 çiftçinin müracaat ettiğini dile getiren Çankaya, yapılan değerlendirme sonucu 2 adet yağmurlama, 1 adet damlama, 1 adet tamburlu sulama olmak üzere 77 bin 258 liralık yüzde 50 hibe desteği verildiğini aktardı.

Çankaya, bu yıl İl Müdürlüğü olarak yaptıkları yayım ve bilgilendirme çalışmalarının olumlu netice verdiğini belirterek "Bunun sonucunda 3 adet tamburlu sistem, 1 adet center pivot sistem, 1 adet güneş enerjili sulama, 1 adet tarla içi mikro yağmurlama, 11 adet damlama, 6 adet yağmurlama sulama olmak üzere 23 çiftçimiz müracaatta bulundu. Bunun karşılığında Bakanlığımızca ilimize 400 bin lira tahsis edildi. Dağıtımıyla ilgili değerlendirme çalışmalarımız devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA