İnebolu’da Festival Coşkusu

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde 4. gerçekleştirilen Uluslar arası Heyamola Deniz Şenlikleri, Kültür ve Sanat Festivali çelenk töreni ve kortej yürüyüşü ile başladı.

İnebolu’da Festival Coşkusu
İnebolu ilçesinde 23-24-24 Ağustos 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 4. Uluslar arası Heyamola Deniz Şenlikleri, Kültür ve Sanat Festivali kortej yürüyüşü ile start aldı. İlk olarak İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, Atatürk Anıtı önüne çelenk bıraktı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunduğu törende Başkan Uzuner, İnebolu’nun önemini anlatan bir konuşma yaptı. Başkan Uzuner, “İnebolu’nun yiğit insanları, istiklal madalyalı İnebolumuzun mert ve yiğit ecdatlarımızın milli mücadele ruhunu yaşatmak üzere 23-24-25 Ağustos 2013 tarihleri arasında düzenlediğimiz 4. Uluslar arası Heyamola Deniz Şenlikleri, Kültür ve Sanat Festivali’nin açılış programına hoş geldiniz. İnebolumuzun, tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkarak gelecek kuşaklara aktarmak ve milli tarih bilinci oluşturmak üzere üç yıldır gerçekleştirdiğimiz festivalimizin dördüncü yılını Ulu Önder Atatürk’ün İnebolu’ya gelişleri şapka ve kıyafet inkılabının ilk nutkunu söyleyişlerinin 88. Yıldönümü ile beraber kutlamanın sevinci içerisindeyiz. Denizcilik tarihi içerisinde İnebolu denizcilerimizin ayrı bir yeri vardır. Milli Mücadele yıllarında İnebolu açıklarına gemilerle gelen silah ve cephane her türlü hava şartlarına rağmen kahraman İnebolu denizcilerimiz tarafından kayıklarla İnebolu yakınlarına çıkartılmıştır. Mühimmatlar kağnılarla cepheye ulaştırılmıştır. Bu nedenle İnebolu kayıkçılarına TBMM tarafından beyaz şeritli İstiklal Madalyası ve beratı verilmiştir. Amacımız doğa, tarih, kültür ve turizm potansiyeline sahip İnebolu’nun tarihsel, kültürel ve doğa güzelliklerini en iyi şekilde ülkemize ve dünyaya tanıtmaktır. İnebolumuzu her alanda güzelleştirmek amacındayız. Festivalimizin en iyi şekilde kutlanması için elimizden geleni yapmaya çalıştık” diye konuştu.

İnebolu Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan ise festivalin hazırlığında emeği geçenlere teşekkür ederek şöyle dedi:
“Festivaller dünyanın her yöresinde olduğu gibi ülkemizde de yöremizde de bulundukları yerlere yeni heyecanlar, renkler, heyecan getiren etkinlikler olarak göze çarpmaktadır. Bu gün burada sizlerle beraber bu heyecanı, bu etkinliği, bu renk cümbüşünü görmekten son derece mutlu olduğumu belirtmek isterim. Malumunuz festivalimiz uluslar arası niteliği olan bu gün burada bizlerle olan dost ve kardeş ülkelerin folklorik özelliklerini bizlerle paylaşan arkadaşlarımıza ve kardeşlerimize bu güzellikleri bizlerle paylaştıkları için çok teşekkür ediyorum. Etkinlikler içerisinde bir hafta on gündür mesaisine şahitlik ettiğim, bu güzellikleri bu heyecanı bizlere yaşattıran başta İnebolu Belediye Başkanı olmak üzere emeği geçen herkese ve sponsorlara çok teşekkür ediyorum.”
Tören, yabancı halk danslarının gösterilerinin ardından İnebolu Limanı’na kadar yapılan kortej yürüyüşü ile sona erdi.
Kaynak: İHA