Bakan Şimşek, Ata Topraklarını Ziyaret Etti

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrasya-Ahlat Kültür Buluşması şenliklerine katılmak üzere geldiği Ahlat’tan Tatvan’a geçerek ata topraklarını ziyaret etti.

Bakan Şimşek, Ata Topraklarını Ziyaret Etti
Ahlat’ta çeşitli etkinliklere katılan Bakan Şimşek, Tatvan’ın Tokaçlı Köyünün İncekaya mezrasına geçerek ata topraklarını ziyaret etti. Bitlis'in Ahlat ilçesinde "23. Ahlat-Avrasya Kültür Buluşması" kapsamında düzenlenen cirit yarışmasını izleyen Bakan Şimşek, istikrar devam ettiği müddetçe birlik, beraberlik ve kardeşlik bağlarının güçlendiği ölçüde, Türkiye'nin bu medeniyet ve küresel yarışta ön saflarda ve çok daha hızlı koşmaya devam edeceğini belirtti.

Türkiye'nin, dünyanın gelişmiş ülkeleriyle arayı hızlı bir şekilde kapatmaya çalıştığını ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:
"Ahlat ve Bitlis gelişiyor. Çünkü insanımızı önceliklendirdik. Eğitimde büyük bir hamle içindeyiz. Ahlat'ın nüfusu 21 bin öğrenci nüfusu ise 10 bin. Bu muazzam bir şey. Nüfusunun yarısı neredeyse öğrenci. Ahlat'ın geleceğine yatırım, eğitime yatırım demek. Bu nedenle bütçenin vergi gelirlerinin yüzde 22'sini eğitime harcıyoruz. Bitlis Eren Üniversitemiz var. Ahlat'ta bir yüksek okulumuz bulunuyor. Burada üniversite bünyesinde bir uygulama oteli yapılırsa, ilçemiz turizm noktasında çok daha ileri gider. Maliye Bakanlığı olarak hazineden yer tahsisi yaptık. Ama zaman içinde uygulama oteline kavuşulursa, bu etkinliklere katkısı olur. Altyapımız ve yetişmiş elemanımız var. Teşvik veriyoruz. Artık çözüm süreciyle bu bölgede huzur da var. Hep birlikte birliğimize beraberliğimize kardeşliğimize sahip çıkarsak, bu güzelim ülkemiz çok daha ileriye gidecek. Dünyaya katkımız çok daha fazla olacak. Dünyanın gelişmiş ülkeleriyle arayı hızlı bir şekilde kapatıyoruz. Son 10 yıl içinde kişi başına gelirde Türkiye, eskiden Avrupa Birliği ortalaması yüzde 36 civarındayken, şimdi yüzde 56'yı aşmış durumda."
İlk defa böyle bir ölçekteki etkinliğe katıldığını ve ileri ki yıllarda bu etkinliklerinin Türkiye gündemine ve ekranına taşımak için çaba göstereceklerini bildiren Şimşek, bu etkinliklerin ülkenin tarihi ve kültürü açısından ne kadar zenginliğe ve derinliğe sahip olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti.

Şimşek, "Bu etkinlikleri yapanlara çok teşekkür ediyorum. Çok büyük emek gerektiriyor. Yarışmacılarımıza da başarılar diliyorum. Ahlat'ın daha da güzelleşmesi ve gelişmesi için belediye başkanımızdan projeleri dinledik. Sorunları Kaymakamımızdan dinledik. Bunların takipçisi olacağız. Bu projelerin hayata geçirilmesi ve Ahlat'ın hakikaten tarihteki görkemli konumunu bugüne çok daha zengin bir şekilde taşıyacak karaktere kavuşması için elimizden geleni yapacağız. Bu çalışkan arkadaşlarımıza gereken desteği vereceğiz" diye konuştu.

Ahlat'ın tarihi ve kültürüyle inanılmaz zengin bir ilçe olduğunu ve Ahlat'ın ülkedeki en önemli kültür merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Şimşek, bu şenliklerin zaman içinde gerçek anlamda uluslararası bir buluşmaya vesile olacağını ve kültürlerarası diyalog için bir platforma dönüşeceğini bildirdi.

Ahlat-Avrasya Buluşması'nın, medeniyetler arasında köprülerin kurulduğu bir etkinliğe dönüşeceğine inandığını belirten Şimşek, Ahlat'ta bulunmaktan son derece mutluluk duyduğunu söyledi.

"MEZARLIKTAKİ KAZI ÇALIŞMALARI İÇİN 12 MİLYON HARCANDI"
Ardından Ahlat Selçuklu Mezarlığı'na geçerek çalışmalar hakkında kazı başkanından bilgi alan Bakan Şimşek, AK Parti hükümetinin sadece şehirleri güzelleştirmekle kalmadığını belirterek, geçmişine, tarihine ve bu türden zenginliklerine var gücüyle sahip çıktığını ifade etti.

Bugüne kadar mezarlıkta devam eden kazı çalışmaları için 12 milyon lira harcandığını dile getiren Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Buradan kaç yıl önce geçerken yine gelip, Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nda Fatiha okumuştum. O günkü haliyle bugünkü hali arasında inanın dağlar kadar fark var. Bugüne kadar buraya 12 milyon lira harcanmış. Buraya çok daha fazla kaynak vereceğiz. Çünkü burada kamulaştırma ihtiyacı ve çok fazla iş var. Ama burası çalışmalarla ve çabalarla bizden sonra ki nesillere sağlıklı miras olarak kalacak. Burada güzel bir çalışma var. Mezarlık çok daha güzelleşecek. Projenin ilk safhasındayız. Ancak proje devam edecek. Burası, Ahlat ve Bitlis için önemli bir çekim merkezlerinden biri olacak. Burası çok özgün bir mezarlık ve özgün bir alan. Moğolistan'da da böyle eserler var. Buradaki eserler sayı ve alan açısından daha büyük. Orada birkaç kitabe ve eser var. Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nda sadece 8 bin 100 mezar var. Bu da bilinen kısmı. Yapılacak çalışmalarla çok daha fazla tarihi varlık ortaya çıkacak."
Bakan Şimşek, Ahlat'taki programının ardından geçmişte atalarının yaşadığı Tatvan'ın Tokaçlı köyüne bağlı İncekaya mezrasına geçerek, oradaki vatandaşlarla sohbet etti. Şimşek, daha sonra mezradaki Hüseyin Dede Türbesini (Bapiri Kal) ziyaret ederek dua etti. Bitlis'teki temaslarını tamamlayan Bakan Şimşek, karayoluyla Van'a hareket etti.
Kaynak: İHA