Diyanet Mısır ve Suriye’deki Katliamlar Nedeniyle Ortak Hutbe Okuttu

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca ülke genelinde Cuma Hutbesi’nin konusu Suriye ve Mısır’da yaşanan katliamlar oldu.

Diyanet Mısır ve Suriye’deki Katliamlar Nedeniyle Ortak Hutbe Okuttu
Aydın’da Cuma namazı sırasında imamlar Suriye ve Mısır’da yaşanan katliamlara değinerek ''İnsanın katli, insanlığın katlidir. Masum bir insanın öldürülmesinin İslam Dini'nde yeri yoktur” denildi.
Hutbede, Maide suresindeki ''Rabbimiz, 'Kim, bir cana kıymamış ya da yeryüzünde bozgunculuk yapmamış olan bir insanı öldürürse, sanki bütün insanları öldürmüş gibidir' ayetinin meali hatırlatılarak “Bir başka ayette de Rabbimiz, 'Kim bir mümini kasten öldürürse cezası, içinde ebedî kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, lânet etmiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır' (Nisâ, 4/93) buyuruyor. Okuduğum hadis-i şerifte ise Peygamber Efendimiz (sas), 'Allah katında dünyanın yok olması, bir Müslümanın öldürülmesinden daha hafiftir' (Tirmizî, Diyât, 7) buyuruyor'' denildi.

Kur’an-ı Kerim’in ve Peygamberimiz Hz. Muhammed’in mesaj ve uyarılarına rağmen öldürme ve katletme günahının bugün en çok İslâm coğrafyasında şahit olunduğunu belirten imamlar, ''Bütün dinler öldürmeyi lanetlerken, cana kıymayı en büyük cürüm ilan ederken yine de bütün dinlerin mensupları kendilerine öldürmek için bahaneler bulmuşlardır. Ne yazık ki bu biz Müslümanlar için de böyle olmuştur. Bugün İslâm coğrafyasının hemen her tarafında kan ve gözyaşı akmaya devam ediyor. Gün geçmiyor ki bir kan ve gözyaşı haberi duymayalım. Saltanat ve hükümranlık ihtirası, güç ve iktidar tutkusu, baskı, zorbalık ve zulüm, şiddet, terör ve çatışma, ölüm, öldürme ve katliam hadiseleri her tarafta dehşet saçıyor. Yüreklerimiz kan ağlıyor. Yangınlarla kasıp kavruluyoruz. Dua etmekten başka bir şey gelmiyor elimizden. Yere düşen her damla kan, mazlumun gözünden dökülen her damla gözyaşı, zihin ve gönül dünyamızı param parça ediyor. Duygularımız köreliyor. Hislerimiz ölüyor. Aklımız tutuluyor. İnsanlığımızdan utanıyoruz” ifadelerine yer verdiler.

Yeryüzünde ilk cinayeti, Âdem aleyhisselamın oğlu Kabil'in işlediği hatırlatılan hutbede, “Bugün Kabil’in yolunu takip edenler hiç azalmadı. Hep aynı suç işlendi. Hep aynı günahla kirlendi insanlık. Katiller ve zalimler hiçbir zaman kana doymadılar. Hep en temel insan hakkı olan hayat hakkına kastettiler. Sürekli cana kıydılar. Kadın, bebek, çocuk, yaşlı demeden mazlumları ve masumları katlettiler” diye konuştu.

Aydın’da Merkez Bey Camide Cuma namazı sonrası ise gıyabi cenaze namazı kılındı.
Kaynak: İHA