Gayrimenkul Yatırımında Yabancı İlgisi Artıyor

“Kaybettirmeyen yatırım tanımlaması” yapılan gayrimenkul alımında sosyal medyanın ağırlığının dikkat çekici bir boyut kazandığı, yabancıların Mütekabiliyet Yasası’yla birlikte alımlarını İstanbul’un ardından İzmir’e yönlendirdiği vurgulandı.

Gayrimenkul Yatırımında Yabancı İlgisi Artıyor
Bu yılın Ocak-Haziran ayları arasında 7 bin 761 yabancıya 7 bin 145 gayrimenkul satışı yapıldı. Yabancıların, sahil şeridiyle dikkat çeken İzmir’e ilgi gösterdiği kaydedildi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Mezunu ve REMAX Gayrimenkul Danışmanı İbrahim Evdüzen, özellikle Ortadoğu ülkelerinden gayrimenkul alımı için yabancıların Türkiye’ye geldiğini, İzmir’in kıyı şeridiyle cazibe merkezine dönüştüğünü belirtti.

Gayrimenkul yatırımlarının 2008’den bu yana yüksek prim oranlarına sahip olduğunu, bu yılın durağan geçmesine karşın Eylül-Ekim aylarının fırsat dönemine dönüşeceğine dikkat çeken Evdüzen, “Gayrimenkul yatırımı en mantıklı yatırım aracı olarak karşımıza çıkıyor. En kötü dönemde dahi yüzde 8-9 oranında kazandırıyor. Ortadoğu ülke vatandaşları, Osmanlı ilgisi nedeniyle İstanbul’a yöneldi. Ancak ikinci sırada İzmir’e yerleşmeyi tercih ediyor. Yapı fiyatları da dünya fiyatlarına göre ortalamanın biraz altında seyrediyor. Bu da yabancıların dikkatini çekiyor” dedi.

REMAX gibi kurumsal bir firmada 2 yıldır gayrimenkul danışmanlığı üzerine hizmet verdiğini, aldığı eğitimi portföy yönetimi üzerine geliştirdiğini anlatan Evdüzen, “Gayrimenkul, geçerliliğini yitirmeyen en önemli yatırım aracıdır. Bu yatırım aracı bugüne dek hiç kaybettirmemiştir. Danışmanlığa başlamadan önce inşaat sektöründe faaliyet gösteren aile şirketimizde görev aldım. Satış-pazarlamanın sırrına ermeden yoluma devam etmek istemedim. Hedefim de işadamlarının gayrimenkul dâhil olmak üzere tüm portföylerini yönetmektir” diye konuştu.

Evdüzen, sosyal medya üzerinden ulusal ve uluslararası boyutta danışmanlık çalışmalarına da hız verdiğini bildirdi.

İstanbul inşaat firmalarının İzmir’e yönelmesiyle rekabet ortamında kaliteli işlerin ortaya konulduğunu ifade eden Evdüzen, “İzmir’de gayrimenkul piyasası hareketlilik kazanmaya başladı.

Kalite ön plana çıkıyor. Alım yapmak isteyenler de artık yapıların modern ve teknolojik olmasına dikkat ediyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’de gayrimenkulün doğru ellerde “el” değiştirmediğini, satımların ihtiyaca göre değil yapının gerçek değerine göre gerçekleştirilmesi gerektiğine işaret eden Evdüzen, alım-satım için güvenilir ve tek bir danışmanla çalışılmasının yararlı olacağını söyledi.

Kaynak: İHA