Türk Kızılayı Rize’de Toplandı

Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Toplantısı, Rize’nin Güneysu İlçesinde yapıldı.

Türk Kızılayı Rize’de Toplandı
Türk Kızılayı, Olağan Yönetim Kurulu Toplantısını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın baba ocağı Rize’nin Güneysu İlçesinde gerçekleştirdi. Toplantıda sel felaketi yaşayan Sudan’a yardım konusu görüşüldü. Toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Mısır için Kızılhaç ile birlikte yaptıkları insani yardım taleplerinin Mısır yönetimi tarafından karşılık bulmadığını belirterek, “Mısır’da halen devam eden katliam olayları ile ilgili hem Mısır Kızılayı hem Mısır Devleti, hem Mısır’ın Türkiye Büyükelçiliği, hem de bizim bağlı bulunduğumuz Uluslararası Kızılay, Kızılhaç Komisyonu ve Kızılhaç Komitesi nezdinde faaliyetlerde bulunduk. Hareketin bu konularla ilgili sessiz kalmamasını, özellikle Kızılay-Kızılhaç hareketinin prensiplerine göre mazlumdan yana tavır almamız gerektiğini belirttik. Bu talebimiz Mısır makamlarında herhangi bir karşılık bulmadı. Mısır makamlarından bir cevap gelmedi. Fakat Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Federasyonu ve Uluslararası Kızılhaç Komitesinden mevzi olarak neler yapabileceğimizi planlayalım gibi sayın Başbakanımızın da kamuoyu ile paylaştığı gibi pek suya sabuna dokunmaz şekilde cevaplar geldi. Netice itibari ile biz Kızılay olarak her türlü gücümüzle her türlü imkanlarımız ile Mısır’a yardım etmek için, Mısır’daki katliamda zarar görenlerin yanında olabilmek için müracaat ve teşebbüslerimize devam ediyoruz. Uygun bir vasat olursa ve izin çıkarsa gerek hükümetler nezdinde yaptığımız teşebbüsler gerek uluslararası federasyon nezdinde yaptığınız görüşmeler bir cevap bulursa her zaman Kızılay olarak Mısır’a gidip oradaki mazlumların ve orada şehit olanların yakınlarına yardım etmek, orada yaralananların tedavisinde yardımda bulunmak üzere hazır vaziyette bekliyoruz.”

MISIR’A SAĞLIK YARDIMI GÜNDEMDE
Akar, Mısır için izin çıkması halinde Mısır’a sağlık yardımı yapmak istediklerini belirterek şunları söyledi: “Bu katliamın oluştuğu meydanlarda veya değişik şehirlerde buradan temin edeceğimiz gönüllü doktorlar vasıtası ile onların orada gönüllü hizmet vermeleri noktasında bir müdahale düşünüyoruz. Bunun ötesinde herhangi bir şey söz konusu değil. Yapacağımız müdahalede özellikle son dönemde 10 binlere yaklaşmış olan yaralıların, hastanelerin yetersiz kalması ve tedavilerinin layığı ile yapılamaması sebebi ile bu konularda yardımcı olmak istiyoruz. Bu konuda sahra hastanemiz ve tertibatımız hazır. Derhal yola çıkmaya hazırız.”
Akar, yaptığı açıklamada, Güneysu İlçesindeki yönetim kurulu toplantısında Sudan’a insani yardım konusunun görüşüleceğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle Sudan’da meydana gelen sel felaketi ile ilgili operasyon yapmamız noktasında bir talep var. Onu gündeme koyduk. Onu müzakere edeceğiz. Biliyorsunuz Sudan’da çok sayıda kişinin ölümüne sebebiyet veren ve özellikle Hartum şehrinde her yerin sularla kaplanmasına sebep olan bir sel vuku buldu. Bu selde zarar gören insanlara yardım götürmek üzere bir plan yapıyoruz. O plan bu toplantıda görüşülecek.”

SURİYELİLERE YARDIM TÜRKİYE’NİN ONUR MESELESİ
Akar, Suriyelilere yardımın artık Türkiye için bir onur ve gurur meselesi olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Suriye sınırımızda şu an 23 kamp oluştu. Suriye sınırımızda barınma ve beslenme hizmetini biz veriyoruz. Bu faaliyetlerimiz devam ediyor. Suriye sınırında çok fazla akım gelmesi ile ilgili tereddütlerimiz var. Çekingelerimiz var. İnşallah şu anki hali ile kalır. Biz mevcut şeklinde olduğu gibi yardıma devam ederiz. Ne kadar gelirse gelsin biz Türk milleti olarak bunu bir gurur meselesi, bir onur meselesi, bir insanlık görevi yaptık. Biz, yardımımıza devam edeceğiz.”
Kaynak: İHA