Bayburt'ta Doğa Turizmini Canlandırma Çalışmaları

BAYBURT - Bayburt'un kuzeyinde uzanan Soğanlı Dağlarında 2 bin 300 rakımlı Soğanlı, Dumlu, Kavlatan, Günbuldu yaylaları, doğal güzellikleri ve zengin bitki çeşitliliği ile alternatif turizme ilgi duyan meraklılarını bekliyor.

Yaylalar şehir yaşantısının stresinden uzaklaşıp temiz hava ve gürültüsüz bir ortamda doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenlere alternatifler sunuyor.

Otantik yayla evleri, endemik bitki çeşitliliği ve doğal güzellikleriyle turizmde gelecek vadeden Soğanlı Dağlarındaki yaylalara gelen ziyaretçiler, bu güzergahtan Karadeniz'in doğa harikası olarak bilinen Uzungöl'e de ulaşabiliyor.

-"Yaylalarımızda doğanın bütün güzellikleri mevcut"

AK Parti Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizmin sadece deniz ve kum anlamına gelmediğini belirterek, "Yaylalarımızda doğanın bütün güzellikleri mevcut. Deniz turizminden ziyade alternatif turizm olarak yayla turizmini canlandırarak hem ülkemiz insanlarını hem de özellikle İran, Suudi Arabistan gibi ülkelerdeki turistleri yaylalarımıza çekmeyi düşünüyoruz" dedi.

Özbek, alternatif turizmi canlandırmak için Samsun'dan başlayarak Artvin'e kadar uzanan ve Bayburt'un da dahil olduğu 8 ili kapsayan Yeşil Yol Projesinin bulunduğunu ifade ederek, "Yeşil Yol Projesi, Karadeniz'deki 8 vilayetteki yaylaları birbirine bağlama projesidir. Yaylalar arasındaki yeşil yolu insanların hizmetine sunabilirsek, özellikle alternatif turizme yönelenlerin haziran ve eylül ayları arasındaki tatillerini bölgemizde geçirmelerini sağlayabiliriz" diye konuştu.

Yörede kış şartlarının çetin olduğunu ancak yazın diğer bölgelere göre daha serin geçtiğini anımsatan Özbek, "Örneğin biz yaz aylarında bile geceleri yorganla yatıyoruz. Bunu Ege'deki, Akdeniz'deki, Marmara'daki insanlara duyurmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Özbek, insanların tatile çıktıklarında nereye giderse gitsin bir ya da iki günden sonra sıkılmaya başladıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yaylaları birbirine bağlayarak, bölgeye gelen turistin bir hafta ya da 10 gün burada kalmasını sağlamak istiyoruz. Turiste, bölgede kaldığı süre içinde Rize'de Ayder yaylalarını, Trabzon'da Uzungöl'ü, Bayburt'ta yaylaları ve ayrıca Bayburt Kalesini, Çımağıl Mağarasını, Ulu Camiyi ziyaret etme imkanı sunacağız. Böylece her gününü bir şehirde geçirdiği zaman hem tatilcinin canı sıkılmamış olacak hem de beş, altı vilayetin tarihini, kültürünü, değerlerini görmüş olacak."

Özbek, bunlar dikkate alındığında Uzungöl'e olan yol bağlantısının da çok önemli olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uzungöl daha önce isim yapmış turistlik bir bölge. Ama orada insanlar bir gün kaldıktan sonra farklı yerlere gitmek istiyorlar. Biz Yeşil Yol Projesi kapsamında Uzungöl'ü de Bayburt'a bağlayacağız ama onun dışında Karayolları ile ayrı bir çalışmamız daha var. Eğer biz Uzungöl ile Bayburt arasında bir tünel yapabilirsek doğa turizmini Bayburt'a daha kolay çekmiş olacağız."

Kaynak: AA