Avrupa Araştırma Konseyi'nden Öğretim Üyesine 2,5 Milyon Avroluk Destek

İSTANBUL - Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Ürey, Avrupa Araştırma Konseyi'nin 2,5 milyon avroluk araştırma fonunu almaya hak kazandı.

Koç Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, dünya çapındaki en iyi araştırmacıları ve çığır açıcı projelerini destekleyen ERC, her yıl çeşitli ülkelerde yürütülen bilimsel araştırmalara destek olmak amacıyla fon sağlıyor. Türkiye'de TÜBİTAK tarafından koordine edilen programa bu yıl tüm Avrupa'dan yapılan 9 bin 400 başvuru arasından Koç Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü'nden Prof. Dr. Ürey'in mühendislik alanındaki projesi desteklenmeye layık görüldü.

Bugüne kadar Türkiye'ye aktarılan en yüksek fon tutarı olan 2,5 milyon avroluk destek, Prof. Dr. Hakan Ürey tarafından yürütülen, "Arttırılmış Gerçeklik ve 3 Boyutlu Uygulamalar İçin Yeni Görüntüleme ve İzleme Teknolojileri" araştırmasında kullanılacak. Araştırmayla, 3 boyutlu görüntüleme ve izlemenin kişiye özel hale getirilmesi hedefleniyor.

Avrupa'nın en prestijli araştırma fonu olan ve daha önce Nobel Ödülü sahibi pek çok bilim insanına verilen destek, Türkiye'de kıdemli araştırmacılar kategorisindeki mühendislik alanında ilk ERC Projesi olma özelliğini taşıyor. Proje, Koç Üniversitesi'nin ev sahipliğinde yürütülecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Hakan Ürey, projeye ilişkin, "Ben ve ekibim, '3 boyutlu ekranlar' ve 'giyilebilen' ekran teknolojileri konusunda şu ana kadar çözümlenmemiş çok önemli temel optik problemlere çözümler üretmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, ekran teknolojilerinin çok daha fazla gelişmesinin önünü açabilmek adına, mevcut temel problemleri çözebileceğine inandığımız yeni metotlar ve teknolojiler geliştirmeyi amaçlamaktayız. Bu konularda birçok yeni patent başvurumuzun yanı sıra ilerleyen yıllarda farklı sektörlerde de uygulamalarını göreceğimizi umuyor ve geliştireceğimiz teknolojiyle, 3 boyutlu görüntülerin kişiye özel hale getirilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Koç Üniversitesi'nde mevcut 16 kişilik bir araştırma grubum var. Bu proje için ilave olarak 7 kişilik, doktora öğrencileri ve doktoralı araştırmacılardan oluşan yeni bir ekip kurmayı planlıyorum" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ürey, Koç Üniversitesi bünyesinde kurduğu Optik MEMS Araştırma Laboratuvarı'nda halen şu konularda Ar-Ge projeler yürütüyor: "MEMS tarayıcı kullanan cep telefonu boyutlarında mikro-projeksiyon cihazları; 3 boyutlu display teknolojileri ve ekranlar; optik okumalı termal algılayıcılar; portatif spektroskopik kimyasal analiz cihazı; sıvıların nano parçacıklar ile barkodlanması ve tanınması; birçok kan testine ve analizlerine olanak sağlayan portatif biyo-algılayıcı."

Konsey desteği, Avrupa Birliği tarafından sağlanan diğer fonlardan farklı olarak bir araştırma grubu, kurum veya konsorsiyuma değil, tek bir kişiye veriliyor. Projeyi alan kişi Avrupa çapında istediği kuruma bu projesini taşıyabiliyor.

Konsey projelerinin, kariyerinin farklı aşamalarındaki araştırmacılara yönelik üç programı bulunuyor. Bunlar, doktora sonrası 0-7 yıl,7-14 yıl,son 10 yıldır ileri düzey araştırma yapan kıdemli araştırmacılar olarak sıralanıyor. Prof. Dr. Hakan Ürey'in projesi daha önce Nobel Ödülü sahibi birçok bilim insanının da aldığı, "Advanced" kategorisinde fon almaya layık görüldü.

Avrupa Araştırma Konseyi, Türkiye'de ilk olarak 2009 yılında matematik alanında Prof. Halil Mete Soner'in projesine ERC-Advanced düzeyde fon sağlamıştı. Prof. Dr. Hakan Ürey'in söz konusu projesi ise mühendislik alanında, ilk ERC-Advanced olması nedeniyle de büyük önem arz ediyor.

Kaynak: AA