Nevzat Çiçek'ten Mısır ile ilgili çarpıcı öngörü

Mısır'daki katliamları değerlendiren Gazeteci-Yazar Nevzat Çiçek, "İhvan'ın gerçekten demokratik, özgür bir seçime katılmasına müsade edilmezse, Sina Yarımadası'ndan başlayarak belki Mısır'ın parçalanmasına kadar varan bir süreci görmüş olacağız" dedi.

Nevzat Çiçek'ten Mısır ile ilgili çarpıcı öngörü
Mısır'daki katliamları değerlendiren Gazeteci-Yazar Nevzat Çiçek, seçime kadar kaosun büyüyeceğini ifade ederek, 'İhvan'ın gerçekten demokratik, özgür bir seçime katılmasına müsade edilmezse, Sina Yarımadası'ndan başlayarak belki Mısır'ın parçalanmasına kadar varan bir süreci görmüş olacağız' dedi.

A Haber'de Ajans programına konuk olan Gazeteci-Yazar Nevzat Çiçek, Mısır ile ilgili çarpıcı yorumlarda bulundu.

Mısır'da Seküler İslamcı kavgası olmadığını söyleyen Çiçek, 'Mısır toplumunda böyle bir yapı yok, Mısır ordusunun böyle bir ideolojik tarafı da yok. Mısır ordusu darbeler üzerine kendisini halkına karşı Ortadoğu'da konumlandırılan diğer ordular gibi bir ordu. Burada esas mesele bir şekilde bu rol modelliğinin askıya alınması' dedi. Çiçek şöyle devam etti:

'Yani İhvan üzerinden gelişen dünyaya da yayılabilecek seçimle gelmiş bir iktidar ki; Türkiye bunu çok net başardı. 2002'de kansız bir şekilde bir hak iradesi geldi. O anlamda burada bir şekilde İhvan'ın pasifize edilmesi sadece Mısır açısından önemli değil. İhvan'ın bir kolu Suriye'de, bir kolu Gazze'de. Ürdün'de birinci parti, Kuveyt'te birinci parti, Suud'da yasaklı olmasına rağmen birinci parti. Dolayısıyla orada alınacak bir kararın bölge ülkelerine ve dünyaya yansımasını çok iyi hesap etmek lazım.'

'Şu an her ne kadar olay Mısır içerisinde gözükse bile bunun uluslararası bir boyutu var' diyen Nevzat Çiçek, 'Ve bu uluslararası boyutu yarın Amerika ve Avrupa'yı da etkilerde, oradaki Arap göçmenleri üzerinden, oradaki Müslüman kimliği üzerinden bu toplumları da etkilerse o zaman farklı bir noktaya gelir' şeklinde konuştu.

'İHVAN SİLAHLI MÜCADELEYE GİDERSE...'

Çiçek, 'Mısır toplumu bu kendi içine girdiği çıkmazın bir şekilde aşılması noktasında bir sabır gösterecek. O sabrında en büyük dayanağının İhvan olması gerekiyor. Çünkü eğer İhvan şu ana kadar durduğu pasif direnişten vazgeçip silahlı bir mücadeleye doğru giderse, 1954'teki gibi tekrar bir yasaklanma durumuna giderse bu İhvan'ın tabansal meşruiyetini kaybettirmez. Daha da büyür, daha da gelişir. Fakat özellikle burada ordunun rolü çok büyük önem arz ediyor' ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki sürecin biraz daha uzun bir süreç olacağını anlatan Çiçek, 'Seçime kadar bu olayların bu şekilde gideceğini, bu kaosun daha da büyüyeceğini tahmin ediyorum' dedi. Çiçek şunları söyledi:

'TERSİ OLURSA MISIR'IN PARÇALANMASINI GÖRÜRÜZ'


'Oluşacak seçimlerinde askeri yönetim mantığı altında, bizim Türkiye'deki gibi çok şeffaf bir seçim olmayacağını da biliyorum. Dolayısıyla burada askeri yönetim kendisi içerisinde faklı bir durumla karşı karşıya kalırsa uluslararası toplum ciddi anlamda baskı uygular ve seçimler şeffaf olursa bu kaosu aşabilir. Bu şekilde seçilmiş kurumların iş başına gelmesine müdahale edilmez, İhvan'ın gerçekten demokratik, özgür bir seçime katılmasına müsade edilmezse de üzülerek söyleyeyim; Sina Yarımadası'ndan başlayarak belki Mısır'ın parçalanmasına kadar varan bir süreci görmüş olacağız.' BEYAZ GAZETE