Afyonkarahisar’a Modern Kapalı Pazar Yeri

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 11 milyon TL’ye yaptırılacak olan ve içerisindeki yürüyen bant sistemi ve asansörler ile Türkiye’nin en modern pazaryerleri arasında yer alacak olan çok katlı kapalı pazaryerinin temeli bugün atıldı.

Eski Otogar’ın bulunduğu alan üzerinde toplam 20 bin metrekare kapalı alana inşa edilecek ve içerisinde yürüyen bant sistemi, asansör, yazın sıcaktan, kışın güneşten koruması için açılıp kapanabilir cam sistemi ile otoparkın olacağı kapalı pazar yerinin temeli bugün düzenlenen törenle atıldı. Törene, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Afyonkarahisar Belediye başkanı Burhanettin Çoban, AK Parti İl Başkan Mehmet Zeybek, daire müdürleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, iş adamları ve çok sayıda davetli ile vatandaşlar katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Vali Balkanlıoğlu, pazarların Türk ve İslam kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.

Türkiye’de yaşanan gelişme sürecinden Afyonkarahisar’ın da nasibini aldığını dile getiren Vali Balkanlıoğlu, “Türkiye geliştikçe artık Afyon’un geride kalması düşünülemez. Türkiye’nin her tarafı baş döndürücü bir şekilde değişti. Özellikle rahmetli Özal’dan sonra son 15 yılda bu gelişmenin adeta geometrik şekil gibi olduğunu gördük. Her ile üniversite, havaalanı ve modern sağlık tesisleri kuruluyor. Türkiye artık bir yerlere geldi. Belki de bu pazarın modernliği ile Avrupa’da bile zor bulunacak bir tesis. Pazarlar çok önemli. Piyasa pazarlarda kurulur, aile bütçeleri pazarda denkleştirilir. Sürekli burada esnafların bulunması ile ucuz ürün almanın bahtiyarlığına kavuşacaklar. Başkan belediyeye borçla devir almasına rağmen bütün borcu ödedi ve bu büyük hizmetleri yaptı. Adeta bir koyundan birkaç post çıkardı. Ben kendisine teşekkür ediyorum. Pazar hayırlı uğurlu olsun” dedi.

“PAZARIN ŞEHİR DIŞINDA OLMASI GEREKTİĞİ YANLIŞINI GÖRDÜK”
Seçim öncesinde pazar yerinde tezgah açan giyimci, gıdacı ve diğer esnaflar ile görüştüklerini ve onlardan pazaryeri konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını da aktaran aşkan Çoban, “Esnaflarımız bize dediler ki, ‘biz fuar alanına gittiğimiz de işlerimiz azaldı ve hepimiz icralık olduk’ dediler ve onlara sorduk nereye bir pazaryeri yaparsak siz mutlu olursunuz dedik. Bu arada tabi halkımızla da görüştük, onlarda ‘pazar bize uzak geliyor’ dediler. Önceden dediler ki pazar merkezde olmaz, şehir dışında olur. Ama yanlış olduğunu gördük. Pazarlar dünyanın her yerinde şehir merkezlerindedir. Bugün modern yerlerde bile şehir merkezlerinde pazar kuruluyor. Bizde bundan yola çıkarak pazaryerini buraya kurduk” diye konuştu.

“ARALIK AYINDA PAZARYERİNİN TAMAMLANMASINI DÜŞÜNÜYORUZ”
Pazarın yapımına başlanan alanda önceden yapılan planları değiştirdiklerini, 27 bin metrekareyi alışverişe merkezine, 14 bin metrekareyi konuta ve 20 bin metrekareyi de pazaryerine ayırdıklarını dile getiren Başkan Çoban, şöyle konuştu:
“Bu arsanın değeri 12 milyon TL idi. Ama biz 11 milyon TL harcayarak bu pazaryerini yaptık. Karşısında Hanımlar Lokali var, orası da bitiyor. Ön tarafta da yeşil alan ve Emekliler Lokali yapacağız. Burası hem ana caddeye hem yeşil alanlara hem de sanayiye 20’şer metrelik yollarla bağlı olacak. Biz ihaleye Ocak 2013’te çıktık. Yer teslimi nisan ayında yapıldı ve çalışmalar yapıldı. Yaklaşık 10 metrelik bir temel indik ve buda bir iki aylık zaman kaybına neden oldu. 5 bin metreküplük bir beton attık. 9 milyon TL’si harcandı. Projenin tamamı 11 milyon TL ve prefabrik olacak. Bölgenin en büyük katlı kapalı pazar yeri olacak. Belki de Türkiye’nin en büyük katkı kapalı pazaryeri olacak. Benzeri projelerin olduğu kentleri inceledik. Toplam otopark alanı hariç 15 bin metrekare kapalı alan olacak.”

“TOPLAM KAPALI ALANI 20 BİN METREKARE OLACAK”
Modern sistem ile vatandaşın ve esnafın yazın sıcaktan, kışın soğuktan korunacağını anlatan Başkan Çoban, “Toplam kapalı alanı 20 bin metrekare olacak. Türkiye’de ilk defa yürüyen bant sistemi olan pazaryeri olacak. Asansörü olacak. Cam sistemi olacak. Kışın camları kapatacağız soğuğu önlemek için, yazın da açacağız. Biz şubat ayında ihale yaptık, nisanda başladık. Şuanda asansör ve yürüyen bant sistemlerinin siparişleri verildi.

İnşallah aralık ayında pazarımızı hizmete açacağız. Bu arada en büyük sorun otopark sorunu, inşallah burada yapılacak alışveriş merkezi ile varılan mutabakatla 1500 araç kapasiteli bir otopark yapacağız. Pazarımızın çevresindeki bütün yolarlı sıcak asfalt ile kaplayacağız. Burası hanımlar, emekliler lokalleri, yeşil alanlar ve pazaryeri ile tam komplike bir tesis olacak. Burası komple bir cazibe merkezi olacak. Ben biz buradaki pazarımızı gündüz 12’de açalım akşam 9’a kadar açık kalsın istiyoruz. Çünkü çalışan vatandaşlar işten çıktıktan sonra pazarında gezsin ev alışverişini yapsın. Klima sistemi istesinler onu bile yaparız. Ona da gücümüz var. Toplam 11 milyon TL’ye mal oluyor. Kimseden de para istemiyoruz. Yağda, şekerde, unda var ve bunu yapacak ustamızda var” diye konuştu.

Konuşmaların ardından okunan dualar ve kesilen kurbanlar ile protokolün butona basması ile tesisin temeli atıldı.
Kaynak: İHA