Türkiye'nin Özel Mekanlarında "sanal Tur"

ANKARA - ŞENAY ÜNAL - Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan, tarihi ve turistik yerleri internet ortamından izleme imkanı sağlayan sanal gezinti uygulaması ziyaretçilere, her geçen gün daha fazla müze, saray, cami, külliye, manastır ve kiliseyi oturdukları yerden gezme fırsatı sunuyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Anıtkabir, Ayasofya Müzesi, İstanbul Galata Mevlevihanesi, Topkapı Sarayı, Çanakkale Şehitler Abidesi, Konya Mevlana Camii ve Aya İrini Kilisesi gibi özel mekanlar sanal gezinti yapılabilen yerler arasında bulunuyor.

Uygulama, gözle görülebilir her türlü iç ve dış mekanın bilgisayar ve internet ortamında yukarı, aşağı, sağa ve sola olmak üzere 360 derecelik 3 boyutlu bir açıyla izlenmesine imkan veriyor.

-Müze de var türbe de

Bir görüntüden diğer bir görüntüye geçmek, bir dış mekandan iç mekana girmek sistem sayesinde mümkün oluyor.

Bir tıkla gezinti imkanı sunulan yerler arasında; Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Resim ve Heykel Müzesi; Aydın Afrodisias Müzesi; Antalya Side Müzesi; İstanbul Ayasofya Müzesi, Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı, Aya İrini Kilisesi, Galata Mevlevihanesi Müzesi, Mihrimah ve Sultan Ahmet Camileri, Ortaköy ve Beyazıt Meydanları, Kız Kulesi, Pierrelotti Tepesi, Yerebatan Sarnıcı; Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi; Burdur Arkeoloji Müzesi, Denizli Hierapolis Arkeoloji Müzesi; Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, İzmir Efes Müzesi; Bursa Yeşil Camii; Bilecik Ertuğrul Gazi Müzesi; Isparta Müzesi; Trabzon İkizevler ve Trabzon Müzeleri, Sümela Örenyeri; Nevşehir Kapadokya Açık Hava Müzesi; Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi; Kars Müzesi, Evliya Camii, Fethiye Camii, Kümbet Camii, Merkez Camii, Seyyid Ebu Hasan Türbesi ve Konya Mevlana Müzesi bulunuyor.

Sanal gezinti yapılabilen mekarlar arasında ayrıca Mardin Kasımiye Medresesi, Süryani Kadim Kilisesi, Şehidiye Medresesi ve Camii, Zinciriye Medresesi, Meydan Camii; İçel Anamur Müzesi; Sakarya Müzesi, Sivas Arkeoloji Müzesi, Buruciye Medresesi, Kongre Müzesi, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifahanesi, Güdük Minare, Gürün Gökpınar Gölü, Kangal Balıklı Kaplıca, Şuğul Vadisi; Uşak Arkeoloji Müzesi, Atatürk ve Etnoğrafya Müzesi; Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi; Ağrı İshak Paşa Sarayı; Karaman Aktekke, Arapoğlu, Dikbasan, İmaret, Yeniminare ve Yunusemre Camileri, Yunus Emre Türbesi, Gödet Saklı Cennet ve Kaya Kilise Mağaraları; Çanakkale Şehitler Abidesi; Eskişehir Porsuk Çayı ve Odunpazarı Evleri ve Zonguldak Ereğli Cehennemağzı Mağarası yer alıyor.

-Anıtkabir

Ulu Önder Atatürk'ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir de internet üzerinden sanal gezinti yapılabilen yerler arasında bulunuyor. Anıtkabir dış mekanlar,Atatürk'ün Kişisel Eşyaları, Çanakkale Panoraması, Sakarya ve Büyük Taarruz Panoramaları, Kurtuluş Savaşı Tabloları, Kurtuluş Savaşı ve İnkılap Galerileri, Kurtuluş Savaşı kahramanlarının büstleri, öz geçmişleri ve öyküleri, Atatürk Özel Kitaplığı bölümleri bir tuşla adım adım gezilebiliyor.

Tam ekran tura izin veren, sağa, sola, yukarı ve aşağı dönme, görüntüler arası ilerleme ve istenilen objelere yaklaşma özelliklerine sahip sistem, müzedeki objelerin üzerine tıklandığı zaman açılan pencerede ayrıntılı fotoğraflarıyla birlikte obje hakkında da detaylı bilgi veriyor.

Bu yöntemle sadece müzedeki vitrinlerin değil panoramalar bölümünde canlandırılan savaşların ve kahramanlık öykülerinin de bilgileri ziyaretçilere aktarılıyor. Aslanlı yolun karakteristik özelliklerinden, mozole tavanındaki desenlere kadar oldukça geniş bir yelpazede bilgi sunan sanal gezinti, görselliği paylaşmanın yanı sıra ziyaretçisini bilgilendirme misyonu da üstleniyor.

Kaynak: AA