Sekiz Köşe Şapka Unutulmaya Yüz Tuttu

Elazığ’ın yöresel simgelerinden olan ve sadece kentte üretimi yapılan sekiz köşe şapka unutulmaya yüz tuttu.

Sekiz Köşe Şapka Unutulmaya Yüz Tuttu
Elazığ’da Bit Pazarı olarak adlandırılan Çarşı Mahallesi'nde sekiz köşe şapka imalatı ve satışı yapan Muhittin Dağdelen (71), Türkiye’de sadece Elazığ’da üretimi yapılan şapkanın eskisi gibi rağbet görmediğini, mesleğin gün geçtikçe unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Dağdelen, mesleğe 1955’te başladığını, o tarihten bu yana sekiz köşe şapka üretimi yaptığını kaydetti.

Sekiz köşe şapkanın Elazığ’a has yöresel bir sembol olduğunu ve Türkiye’nin her tarafında bilindiğini belirten Dağdelen, “Bu meslek el emeği göz nuru isteyen bir iştir. Biz işimizi çok titiz bir şekilde yapıyoruz. Makine imalatı yapmıyoruz. Halen iğne ve üfküs kullanarak ve örgü örerek üretim yapıyoruz” dedi.

Sekiz köşe şapka üretiminin azalmasının yanı sıra meslek için çırak bulmakta da zorlandıklarını dile getiren Muhittin Dağdelen bu işi şu an itibarıyla sadece 4 esnafın yaptığını ifade etti.

Dağdelen, “Elazığ’da bu işi yapan 4 esnaf var. Geçmiş yıllarda 15-20 arkadaşımız bu işle uğraşırdı. Biz daha önce günlük 30-40 şapka yapardık ancak günümüzde en çok 4-5 şapka üretiyoruz. Biz yaşlandık, çırak yetişmiyor. Bir kişinin bu işte yetişmesi için en az 5-6 sene çalışması lazım. Maalesef şapkaya da talep yok, çırak olmaya da kimsenin talebi yok. Ben de birkaç yıl sonra bu işi bırakacağım. Satışlarımız da azaldı. Normal şartlarda bir şapkanın 40 liradan satılması gerekirken, rağbet olmadığı için 10-15 liradan satış yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Genç nesillere bu mesleği devam ettirmeleri için çağrıda bulunan Muhittin Dağdelen, bu tür sanatların yaşatılması gerektiğini anlattı. Dağdelen, teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bu tür sanatların kaybolduğunu da vurgulayarak, tüm Elazığlıları şehrin sembolü olan bu sanata sahip çıkmaya davet etti.
Kaynak: İHA