Türk Kızılayı Mısır'da Yaraları Sarmaya Hazır

ANKARA - Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Mısır'daki mazlum insanların yanında olmak istediklerini, bu kapsamda Mısır Kızılayından "sahra hastanesi kurarak Türkiye'den gönüllü doktorlarla sağlık faaliyeti yürütme" tekliflerine cevap beklediklerini bildirdi.

Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'da meydana gelen olayı katliam olarak nitelendirdiklerini ve telin ettiklerini söyledi.

Mısır'da yaşananların insanlık dışı olduğunu belirten Akar, bütün dünyanın ilgisinin Mısır'da olması gerektiğini ifade etti.

Akar, "Özellikle, bu konuyla ilgili sessiz kalan bir takım devletlerin reaksiyon göstermesini ve Mısır'daki mazlumların yanında yer almasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Türk Kızılayı olarak Mısır ile ilgili temaslarda bulunduklarını anlatan Akar, şöyle devam etti:

"Öncelikle muhatabımız olan Mısır Kızılayı nezdinde teşebbüste bulunduk. Burada katliamın olduğunu duyduğumuzu, izlediğimizi, ölü ve yaralı sayısının son derece fazla olduğunu ifade ettik. Özellikle bu yaralıların tedavisiyle ilgili konuda ani yığılmadan dolayı sıkıntı yaşanabileceğini, bizlerin imkanlarımızla bir seyyar hastane, sahra hastanesi kurarak yardımcı olabileceğimizi belirttik. Bununla alakalı halen cevap bekliyoruz. Henüz bir cevap ve dönüş almış değiliz."

Türk Kızılayı Yönetim Kurulu üyesi Kamil Kolabaş'ın, Mısır'da geçen ay meydana gelen katliam sonrasında da bu ülkeye giderek, Mısır Kızılayı ve Türkiye'nin Mısır Büyükelçiliği vasıtasıyla yetkililerle görüştüğünü hatırlatan Akar, ancak bu görüşmeden de teşekkür dışında bir geri dönüş almadıklarını bildirdi. Akar, ayrıca Türkiye'deki Mısır Büyükelçiliği nezdinde de yardım için teşebbüslerde bulunduklarını belirtti.

-Uluslararası yardım beklentisi

Akar, Türk Kızılayının, Uluslararası Kızılay Kızılhaç Federasyonu ve Uluslararası Kızılhaç Komitesine bağlı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Her ikisine birden başvurduk. Durumdan endişe ettiğimizi, belirsizliğin korunduğunu, son derece fazla ölü ve yaralı olduğunu, buna uluslararası camianın müdahale etmesi, bu katliamın durdurulması gerektiğini, bunu insan haklarına yapılmış saldırı olarak nitelediğimizi, siyaset dışı düşündüğümüzü ve konuyla alakalı rol düşerse Türk Kızılayının bütün imkanlarıyla seferberliğe hazır olduğunu ifade ettik. Uluslararası Kızılhaç Komitesinin bazı beyanatlarıyla alakalı müspet geri dönüşler oldu. Ancak diğer kuruluşlardan, Mısır makamlarından şu anda herhangi geri dönüş olmadı."

Akar, Türk Kızılayı'nın Mısır'daki mazlum insanların yanında yer almak istediğini, bütün imkanlarını da orada kullanmaya hazır olduğunu vurguladı.

-"Yardım teklifi sağlık alanında"

Mısır'a yardım teklifini özellikle sağlık alanında yaptıklarına işaret eden Akar, şu anda başka bir yardım ihtiyacının söz konusu olmadığını söyledi.

Akar, 5 bin kişinin yaralandığı bir yerin artık savaş ortamına döndüğünü belirterek, "Bu savaş ortamında normal düzendeki hastaneler ve sağlık teşekküllerinin bununla baş etmesi zordur. Bu zorluğu düşünmek suretiyle özellikle yardım tekliflerimizi sağlık alanında yönlendirdik. Bir sahra hastanesini, pörtföyümüzdeki bir hastaneyi hemen gidip orada kurup, Türkiye'den gönüllü doktorlarımızla orada sağlık faaliyeti yapabileceğimizi düşündük" diye konuştu.

Akar, Mısır Kızılayı'nın da herhangi talebi olursa onu da yerine getirmek üzere hazırlık yaptıklarına dikkati çekti.

Yaşananların ardından Mısır'ın biraz kendini dış dünyaya kapattığını ifade eden Akar, şöyle devam etti:

"Mısır'dan daha çok Uluslararası Kızılay Kızılhaç Federasyonundan ve Kızılhaç Komitesinin konuyla alakalı teşebbüslerinden ümitliyim. Konuyla ilgili tüm gerekenleri yaptık. Bütün dünyaya da Mısır'a da ilan ediyoruz. Türk halkını da bilgilendiriyoruz ki Türk Kızılayı insanlık adına, insan hak ve haysiyetinin çiğnenmesini önlemek ve insan onurunu korumak için her türlü yardımı yapmaya hazırdır."

-"Çok sayıda gönüllü var"

Akar, Türk Kızılayı ekiplerinin yanı sıra Mısır'a gitmek için çok sayıda gönüllünün de bulunduğunu dile getirdi.

Gönüllü doktorlar ve Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarından da yardım konusunda talep aldıklarını vurgulayan Akar, "Binlerce kişi ve teşekkül Mısır'a gidip, orada hakları çiğnenen insanların yanında duruş sergilemek istiyor" dedi.

-"Hassasiyet başka şeylerle karıştırılmamalı"

Akar, bu tür olayların yaşanmasını istemediklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu tür şeyleri, siyasi hadise olarak nitelendirmiyoruz. Bunun bir insan hakkı ihlali, insan onurunun zedelenmesi olduğunu ve Türk Kızılayının misyonu gereği yaşananlara karşı çıkması gerektiğinden dolayı hassasiyet gösteriyoruz. Bunun başka şeylerle karıştırılmaması, başka şeylere bulaştırılmaması lazım. Bu bir insani hadise. Bu insan hakkı ihlalidir, insan onurunun zedelenmesidir. Kızılay olarak bu duruşu sergileyerek, oradaki mazlum insanların yanında olduğumuzu ortaya koyuyoruz. Hakkı gasp edilen, yaşam hakkı ellerinden alınan insanların yanında yer almakla alakalı bir irade belirliyoruz."

Kaynak: AA