Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri

Nevşehir'de düzenlenen 50'nci Ulusal, 24'üncü Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Kültür ve Sanat etkinlikleri, Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce Alevi vatandaşı bir araya getirdi.

Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri
Hacı Bektaş-ı Veli Anma Kültür ve Sanat etkinlikleri açılış töreninin başlamasından önce Hacıbektaş ilçesine gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sevgi gösterileri ile karşılandı. Yoğun ilgiden dolayı tören alanına zorlukla ulaşan Kılıçdaroğlu’nu tören alanında bulunanlar da alkışlarla karşıladı.

Etkinliklere hükümeti temsilen katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, tören öncesinde Hacıbektaş Veli Müzesi’ni ziyaret etti, şifalı olduğuna inanılan Aslanlı Çeşme’den su içerek Hacıbektaş Veli Türbesi’nde dua etti.

Bozdağ, Cumhuriyet Meydanı'na gelişinde tokalaşarak bir süre sohbet ettiği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bastırılan Hacıbektaş Veli’nin 12 ciltlik ünlü eseri Makalat'ı hediye etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, Hacıbektaş Belediyesi tarafından kurulan Hacıbektaş Kadınlar Korosu konseri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Veli Semah ekiplerinin gösterisi ile devam etti.

Etkinliklerin açılış konuşmasını yapan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Sünni anlayışın fetva arayış aracı olmaktan çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Selmanpakoğlu, halen Sivas katliamının aydınlatılamamış olmasının içlerini acıtmayı sürdürdüğünü de belirterek, Madımak’ın mutlak surette müze olması gerektiğini vurguladı.

İstanbul’da yapımı kararlaştırılan 3. köprünün isminin Hacıbektaş-ı Veli olarak değiştirilmesini arzu ettiklerini vurgulayan Selmanpakoğlu, “Bu köprünün ismi barışın, kardeşliğin ve dostluğun yüzyıllar boyunca simgesi haline gelen Hacıbektaş Veli olsun” dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Bozdağ, konuşmasında bu tür etkinliklerin Hacıbektaş Veli’yi anlamaya büyük bir katkı sağlayacağını dile getirdi. Birlik ve beraberliğe işaret eden Bozdağ şöyle konuştu:
“Hacıbektaş'ı Veli'yi anlama etkinlikleri, bizim onu daha iyi anlamamıza ve onun asırları delerek bugünlere yansıyan aydınlığında yürümemize büyük katkı sağlayacaktır. Alevi-Bektaşi kültürü, Orta Asya'dan Anadolu'ya süzülerek gelen eşsiz zenginliklerimizden biridir. Bütün yaratılanlara da sevgiyle, merhametle davranmak Anadolu'muzdan Balkanlara kadar uzanan hoşgörü iklimine de önemli katkılar sağlamıştır. Bu yolda ise öfke ayrılık-gayrılık, senlik-benlik kavgası yoktur. Birlik beraberlik vardır" diye konuştu.

Konuşmasının ardından korumaları eşliğinde kürsüden inmekte olan Bozdağ’ın yanına yaklaşan Hüseyin S. isimli şahıs korumalar tarafından etkisiz hale getirildi.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde yerel gazetecilik yaptığı belirtilen Hüseyin S., sorgulanmak üzere Hacıbektaş İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürmek üzere gözaltına alındı. Bu gelişmenin üzerine tören sunucuları törene katılanlara sakin olmaları çağrısında bulundu.

"İNCİNSEK DE KİMSEYİ İNCİTMEYELİM"
Törenlerde daha sonra kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Kimseyi incitmeyelim. Sevgiyi hoşgörüyü bu coğrafyaya getirenler, bu topraklara getirenler Yunus Emre'ler, Mevlana'lar, Hacı Bektaş-ı Veli'lerdir. O topraklar bu topraklardır. Burada sevgi vardır, burada hoşgörü vardır, burada insan sevgisi insanların yüreklerindedir. O nedenle Hacı Bektaş'ın bir sözünü hiç unutmayalım. İncinsek de kimseyi incitmeyelim. Sizden isteğim budur" diye konuştu.

Anadolu topraklarına bereketi, sevgiyi getirenin Hacı Bektaş-ı Veli olduğunu belirten Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"O yüce Horasan eridir. Bunu bilelim ve böyle kabul edelim. Siz de çok iyi bilirsiniz insanlığa hediye edilmiş hiçbir ruh, sıradan zamanların ruhu, ürünü değildir. Tarih sancılanmadan Hacı Bektaşlar da olmaz. 13. yüzyıla döndüğümüz zaman büyük kaosların, büyük acıların yaşandığını görüyoruz. Moğol İstilası'nı, Haçlı Seferlerini görüyoruz. Onlar Horasan'dan geldiler. Mevlanalar geldi, Hacı Bektaş-ı Veli geldi. Şemsi Tebrizi'lerden gördüler, öğrendiler, geldiler bu topraklara. Anadolu erenleri geldiler, bu topraklara yerleştiler. Sevgiyi hoşgörüyü beraberliği, güzel nefesleri deyişleri bu topraklarda bıraktılar. Bugün konuştuğumuz dili onlara borçluyuz. Beraber yaşamayı öğrettiler. O nedenle biz Hacı Bektaş'ın mekanındayız, onun mekanı yüce ulu bir mekandır. O mekanda bütün gönül erlerine yer vardır. O mekanda asla ve asla kin yoktur, sevgi, hoşgörü vardır. Bunu bilmeliyiz, bunu yüceltmeliyiz. Hacı Bektaş-ı Veli dostluğu sevgiyi hoşgörüyü sadece bu topraklar için mi söyledi, onun sözleri evrenseldir. Onun düşünceleri 21. yüzyılda da geçerlidir. Çünkü Onun her sözü çağı aşan sözlerdir. Biz 13. yüzyılda söylenenleri bugün kabul ediyoruz. O sözleri yüreklerimize gönüllerimize yazdık. O nedenle biz sevgi ve hoşgörüyü asla unutmamalıyız. Yakın coğrafyamıza bakın, eğer Hacı Bektaş'ların, Mevlana'ların, Yunus Emre'lerin sözleri eğer topraklarda ve komşularımızda, hatta İslam dünyasında kabul görseydi bugün Suriye'de insanlar birbirini öldürür müydü? Ramazan ayında insanlar, 'Allahu ekber' diyerek başka bir Müslüman'ı öldürüyor, bunu kabul etmek mümkün değildir. Daha birkaç gün önce çok sayıda Müslüman öldürüldü, katledildi. Irak'ta 5 milyon çocuk babasız kaldı, yetim kaldı. Bu coğrafyanın, Hacı Bektaş'ın mesajını, Mevlana'nın mesajını bütün dünyaya haykırmalıyız, bütün komşularımıza söylemeliyiz. Barışı, huzuru istiyoruz. Şunu bilmeliyiz, yine bu toprakların çocuğu Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi yurtta da barış istiyoruz, dünyada da barış istiyoruz."
Hacıbektaş ilçesindeki 50. Ulusal, 24. Uluslararası Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri, 18 Ağustos Pazar günü sona erecek

Kaynak: İHA