Yaşları Küçük Çocuklar Koruma Altında

Sokakta çalıştırılan ve sokakta yaşayan çocukların beden ve ruh sağlığını korumak amacıyla yürütülen uygulama ile ilgili görüş belirten vatandaş, uygulamanın sağlıklı olmadığını söyledi.

Yaşları Küçük Çocuklar Koruma Altında
Gaziantep Valiliği koordinesinde kanun kapsamında 18 yaşını bitirmemiş çocuklardan hizmet ve mal satın alanlar ile bunları sokakta çalıştıran ve çalışmasına göz yuman veli ve yakınları hakkında idari para cezası uygulanıyor.

Yapılan uygulama ile ilgili değerlendirme yapan Zeynep Yılmaz, “Çocuklarını çalıştıran alilere ceza vermeleri çok mantıksız. Bir çocuğu küçük yaşta sorumluluk sahibi olarak büyütmedikten sonra bence büyüdüklerinde hiçbir yere gelemezler. Bir çocuk başarısızsa elbette ki çalışıp meslek sahibi olmalıdır. Çocukların yarını için bir garanti verilecekse bu uygulama için bir şey diyemem ama suç olması bence mantıksızdır” dedi.

Çocukların çalıştırılmasının ekonomik refah düzeyi ile ilgili olduğunu söyleyen esnaf Hüseyin Kurt, “Aslında bu biraz saçmalık. Nasıl saçmalık diyecekseniz. 12 yaşındaki çocuk ya da onun altındaki çocuk keyfinden çalışmıyor. Bu çocuklar evine biraz yardımcı olabilmek için çalışıyor. Bu çocuklarda ister ben gezim, eğleneyim ama bu çalışan çocuklar zaten fakir ailelerin çocuğudur. Yani bir nevi mecburiyetten çalışıyor. Çocuklar dışarıda kötü alışkanlıklar edineceğine bir meslek sahibi oluyorlar. Son zamanlarda belediyelerimiz çocuklar için güzel yerler aştı belediyelerimize teşekkür ederim. Çocukların büyüklerin yanında zorlukları görerek büyümeleri bence onları eğitime teşvik edecektir” ifadelerini kullandı.

Uygulama kapsamında Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından 2013 yılının ilk 7 ayında sokakta çalıştığı tespit edilen 136’sı yabancı uyruklu olmak üzere toplam 599 çocuğa ulaşılarak, 308 çocuğun kendisine veya ailesine adli ve idari işlem uygulandı.

12 yaşından küçük çocuklar ile ilgili olarak da ‘Aile yükümlülüğünün ihlali’ suçundan Cumhuriyet Savcısı’nın talimatıyla çocuğun kendisine mağdur, ailesine ise şüpheli sıfatıyla adli işlem yapılacak.
Kaynak: İHA