Tmo'nun, Muş'ta Organik Buğdayı Almadığı İddiası

MUŞ - Muş'taki bir çiftçi ektiği organik buğdayın, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alınmadığı iddia etti.

Malazgirt ilçesine bağlı Karakoç köyünde yaşayan çiftçi Ömer Ergin, ektiği tonlarca organik buğdayın TMO tarafından alınmadığını ve elinde kaldığını söyledi.

Devletin kendilerini organik buğday üretimi yapmaya zorladığını, ancak ürettikleri buğdayları TMO'nun almadığını öne süren Ergin, şöyle konuştu:

"Elimde kalan tonlarca organik buğdayın kilosunu 25 kuruşa vermeye hazırım. Eğer buğdayı satamazsam, hayvanlara yem olarak vermek zorunda kalacağım. Organik buğday ekiyoruz. Organik buğdaya ilaç vurulmuyor ve gübre atılmıyor. Kentte rakımın yüksek olmasından dolayı, soğuklar buğdayda körelme yaparak, siyah tanelerin çıkmasına neden oluyor. Bu taneler biçer biçtiği zaman buğdayın rengini tamamen siyaha çeviriyor. Burada organik tarım olmuyor. Devlet 'bu buğdayı ekeceksin ve organik tarıma geçeceksin' diyor ama ofis organik buğdayımızı almıyor."

TMO Muş Şube Müdürü Şahin Okuldaş ise organik buğdayların ofis şartlarına uygun olması gerektiğini belirterek, bu buğdayın yapılan inceleme sonucu şartlara uygun olmadığı için alınmadığını ifade etti.

Okuldaş, "Aksi halde her vatandaşın ürettiği ürününü almak zorundayız. Burada bir kasıt söz konusu değil. Bu vatandaşımız neticede güzel bir iş yapmış. Ancak bu yıl diğer ürünlerde de sıkıntılar var. Sonuçta biz devlet adına ticaret yapıyoruz" dedi.

Kaynak: AA