Böbrek Taşları, Yer Şekilleri ve Bilim İnsanlarının İsimleriyle Anılıyor

ÇANAKKALE - MEHMET BAYER - İnsanlarda bazı enfeksiyonlar sonucu sık rastlanan böbrek taşlarına, doğadaki jeolojik taşlarda yer alan mineralleri keşfeden bilim insanları ile bunların sık görüldüğü coğrafi alanların adları veriliyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Reşit Ersay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böbrek taşı hastalığının, insanlarda süreğen görülen bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Bazen ameliyatla kimi zaman da değişik tedavi yöntemleriyle yok edilen böbrek taşlarına isim verilirken coğrafi şekiller ve bilim insanlarının tercih edildiğini belirten Ersay, "Böbrek taşları, taşlarda yer alan mineralleri keşfeden bilim insanları ile taşların sık görüldüğü coğrafi alanların isimleriyle anılıyor" dedi.

Ersay, tıp literatüründe "vedellit" olarak anılan böbrek taşı türünün, adını bir denizden aldığı bilgisini verdi. Kalsiyum oksalat dihidrattan oluşan bu taşa, Antarktika'daki Weddell Denizi'nde oldukça bol miktarda "vedellit taşı" bulunduğu için bu adın verildiğini anlatan Ersay, insan vücudunda rastlanan birçok taşın yapı olarak doğadaki jeolojik benzer formlardan oluştuğuna işaret etti.

Taşların tarihi anlamda da jeolog, minerolog ve coğrafi alan isimleriyle anıldığına dikkati çeken Ersay, Prof. Dr. William Whewell'in, Cambridge Üniversitesinde mineroloji üzerine çalışan bir akademisyen olduğunu kaydetti.

Bu kişinin adının, kalsiyum oksalat monohidrat taşına verildiğini dile getiren Ersay, "vevellit" olarak adlandırılan taşın, en zor kırılanlar arasında yer aldığını bildirdi.

Ersay, enfeksiyon taşları arasında gösterilen "struvit"in, Heinrich Chiristian Gottfried von Struve adlı bilim insanının adıyla anıldığını söyleyerek, bu taşın ise magnezyum amonyum fosfattan oluştuğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA