1,5 Milyon Engelli Evde Bakım Hizmetinden Faydalanıyor

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, Türkiye’de son yıllarda engelliler adına büyük adımlar atıldığını kaydederek, “Özellikle 5378 Sayılı Evde Bakım Yasası çıktıktan sonra itilip, kakılan engellilerimiz, aileleri üzerinde kambur olmaktan çıkıp toplumda birey olarak görünmeye başladı.

Bu yasa adeta engellilerimize can simidi oldu” dedi.

Çeşitli temaslar bulunmak üzere bugün Afyonkarahisar'a gelen Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, kentte yaşayan engelli vatandaşlarla dernek şubesinde bir araya geldi. Ziyaretin ardından engelliler sorunları ve talepleri üzerine açıklamalarda bulunan Boyraz, son yıllarda çıkartılan yasalarla engellilerin yaşam standartlarının yükseltildiğini söyledi.

Engelliler adına Türkiye’nin dünü ve bugününün masaya yatırıldığı zaman büyük adımlar atıldığını ve bunu hayatın her alanında görmenin mümkün olduğunu dile getiren Başkan Boyraz, “Kamuoyunda ‘evde bakım’ yasası olarak da bilinen kanunla engellilerin hayatları büyük oranda değişti. Bu yasa adeta engellilerimize can simidi oldu. Yasa sayesinde toplumda ve ailelerde itilip, kakılan, hor görülen, odalara kapatılan hatta komşulardan saklanan engelliler bir anda kıymete bindiler. Bu yasa özellikle Anadolu’da yaşayan ve engelli çocuğu olan yoksul aileler için adeta geçim kaynağı olmaya başladı.

Yasa sayesinde bir zamanlar kimsenin mesuliyetini almak istemediği engellilere, artık aile fertleri bakmak için bir birleri ile yarışır hale geldiler. Kısacası yasa ailelerimiz kendilerine kambur olarak gördükleri engellilerimizi, hayatlarının başucunu koydular” dedi.

“SAKATLANMA RİSKLERİNİ AZALTACAK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ”
Türkiye’de 2002 verilerine göre nüfusun yüzde 12.29’nun yani 8,5 milyona yakın engelli olduğunu kaydeden Başkan Boyraz, bu rakamın 1,5 milyonunun ise evde bakım yasasından faydalandığını aktardı. Başkan Boyraz, Türkiye nüfusuna bakıldığı zaman bu engellilerin toplumda önemli bir yere sahip olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
“Dernek olarak engellilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak için faaliyet sürdürürken aynı zamanda toplumda engelli sayısının artmaması içinde çaba gösteriyoruz. Bu konuda kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte bazı sivil toplum örgütleriyle ortaklaşa çalışmalar yürütüyoruz. Çalışmalarımızda, kadınların sakat doğumlar yapmalarının önüne geçebilecek, insanları sakat bırakabilecek, trafik kazası, iş kazası, ev kazaları gibi konularda toplumu bilinçlendirmeye çalışıyoruz. İlerleyen günlerde bu çalışmalarımızın meyvelerini alacağımıza da inanıyoruz.”
Kaynak: İHA