Yürüyen Köşk'teki Restorasyon

YALOVA - Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, "Yalova'ya 'Benim Kentimdir' diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm dünyaya bir çevrecilik mesajı verdiği Yürüyen Köşk'ü 19 Ağustos'ta yeniden ziyarete açacağız" dedi.

Koçal, gazetecilere yaptığı açıklamada, köşkün açılışının Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Yalova'ya ilk geldiği tarih olan 19 Ağustos'ta yapılacağını belirtti.

Atatürk'ün tüm dünyaya çevrecilik mesajı verdiği Yürüyen Köşk'ü Pazartesi günü yeniden ziyarete açacaklarını bildiren Koçal, şunları kaydetti:

"Pazartesi günü bir törenimiz olacak. Yalova'ya 'Benim Kentimdir' diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm dünyaya bir çevrecilik mesajı verdiği Yürüyen Köşk'ü, 19 Ağustos'ta yeniden ziyarete açacağız. 19 Ağustos tarihini özellikle seçmemizin nedeni, Atatürk'ün 19 Ağustos 1929 yılında Yalova'ya geliş günü olmasıdır. Açılışın ardından da Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu'nda bu günün anısına bir etkinlik düzenleyeceğiz. Yalova dışından da önemli misafirlerimiz olacak."

-Yürüyen Köşk

Atatürk'ün bir yat gezisi esnasında gördüğü ve gölgesinde kahve içerek dinlendiği çınar ağacının yanında inşa edilen köşk, 1929'da tamamlandı.

Zamanla büyüyen çınar ağacının dallarının köşke zarar vermesi üzerine bahçıvan dalların kesilmesini önerdi. Bunun üzerine Atatürk, dalların kesilmesi yerine köşkün kaydırılması talimatını verdi. Köşk, temeline raylar döşenerek 4 metre doğuya kaydırıldı. Bundan dolayı buraya ''Yürüyen Köşk'' adı verildi.

Halen müze olarak kullanılan köşkte Atatürk'e ait eşyalar ve balmumu heykel bulunuyor. Köşk, en son 2006 yılında restore edilmişti.

Kaynak: AA