İmo: 't1 Tramvay Hattı Trafiği Rahatlatmayacak'

Şehir içi ulaşımını rahatlatmak için yapılan T1 tramvay hattının bir yıl geciktiğini ileri süren İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, hattın şehir içi trafiğinde sıkıntılara sebebiyet vereceğini söyledi.

İmo: 't1 Tramvay Hattı Trafiği Rahatlatmayacak'
BAOB'taki oda konferans salonunda açıklamalarda bulunan İMO Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, Bursa için yapılmakta olan 1/100.000 ölçekli ulaşım ana planının tamamlanmadan T1 tramvay hattı sürecinin başlatılmasının teknik ve ilmi anlayışa aykırı olduğunu dile getirdi. İmar planı süreci tamamlanmadan T1 Tramvay hattının 25 Haziran 2012 tarihinde yapım ihalesi yapıldığını kaydeden Şahin, mevcut T1 güzergahının topoğrafyası tramvay işletmesine uygun olmadığından dolayı, gerek işletme gideri, gerekse yolculuk konforu ve emniyeti açısından ciddi riskler içerdiğini vurguladı. Şahin, "DLH Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan şehir içi raylı toplu taşım kriterlerinde tramvay sistemlerinde en büyük boyuna eğim yüzde 6 olarak belirlenmiştir. T1 hattı güzergahında mevcut yol kotları ve arazi yapısından dolayı yüzde 8.2 civarındaki eğimler bulunmaktadır. Bu durum eğimli istasyonlar oluşmasına, işletme maliyeti ve hızının olumsuz etkilenmesine sebep oluyor. Tramvay vagonları standardın dışına çıkılarak modifiye edilmiştir. Ayrıca yollarda tramvay hattına göre modifiye edilerek raylar yollara değil, yollar raylara uyarlanmıştır" diye konuştu.

"TAKSİ VE DOLMUŞLAR TAMAMEN ÇEKİLMEYECT1 HATTI TRAFİĞİ RAHATLATMAYACAK"
T1 tramvay hattının dar bir bölgeyi kapsadığını, bu güzergahta taşıyacağı azami yolcu sayısının günlük tek yönde 14 vagonla 34 bin kişi olduğunu ifade eden Necati Şahin şöyle devam etti:
"Halbuki Heykel bölgesinin günlük tek yöndeki yolcu sayısı 304 bindir. Bu talebin ancak yüzde 10’u T1 ile karşılanabilecek. Yapılan araç ihalesinde 6 vagon alınacağından şimdilik günde 14-15 bin kişi taşınacak. T1 tramvay hattının bugünkü projesiyle eski Santral Garaj-Heykel taksi-dolmuşların dışındaki hiçbir ulaşım türünü kaldırmaya ve Atatürk Caddesi’ni yayalaştırma konusuna olumlu hiçbir etkisi olmayacak. Gerek otobüs hatları, gerekse özel ulaşım araç trafiği aynen devam edecektir. Daha önce T1 tramvay hattının bitmesiyle kaldırılacağı belirtilmiş olan taksi dolmuşların yakın gelecekte trafikten tamamen çekileceğine de inanmamaktayız."
Hafif raylı sistemin (BHRS) 2.5 dakikada bir yapması gereken sefer sayısını 10 dakikada bir gerçekleştirerek kapasitesinin ancak yüzde 28’ini kullandığını hatırlatan Şahin, tramvay öncelikli sinyalizasyon sisteminden dolayı da trafik akışında ve diğer toplu taşım türlerinde ciddi yavaşlamalar söz konusu olacağını vurguladı. Şahin, "T1 hattından dolayı başta Gazcılar- Cumhuriyet Caddesi-Stadyum Caddesi-Kent Meydanı girişleri olmak üzere, kavşak kesişmelerindeki trafik sirkülasyonunda sıkıntılar meydana gelecektir. Belediye geçtiğimiz sene 'İlk kazmayı mayıs ayında vuracağız, yıl sonunda İpekböceği yollarda olacak' diye söylemişti. Bu planlamaya göre 1 yıllık gecikmenin olduğu anlaşılmaktadır. Yani 410 gün öncesinden Büyükşehir Belediyesi tarafından vagon markasının İpekböceği olacağı resmen ilan edilerek, gelecekte olacaklar ve ihaleyi kime vereceğini sıfır hata ile tahmin edebilmiştir. Ayrıca, 28 Ocak 2012 tarihli basın bülteninde alınacağı belirtilen 14 vagon sayısının neden 6 vagona indirildiğinin de bir izahı yapılmamıştır. Vagon ihalesi yapılmadan hangi marka vagon alınacağı net bir şekilde belirtilerek ihaleye gölge düşürülmüştür. Sadece bununla da kalınmamış billboard, gazete, dergi ve tv’lere verilen ilanlarla bu ifadeler yüzlerce kez tekrar edilmiştir" ifadelerini kullandı.

TEST SAHASINA ELEŞTİRİ
Burulaş'ın sahasında 1 milyon 734 bin euroya mal edilen test sahasını da eleştiren Şahin, "Test sahasında bin 500 voltluk raylı sistem vagonlarının enerji hatlarının yanı sıra, tramvaya uygun 750 voltluk enerji hattı konularak, vagon ihalesi yapılmadan İpekböceği’ne gösteri alanı olarak tahsis edilmiş, bu durum da test sahasının sadece gösteri sahası olarak düşünüldüğünü ortaya koymuştur. Çünkü bu test sahası akredite edilmiş bir test sahası olmayıp, Burulaş’ın da vagon imalatı olmadığı halde test sahasını neden yaptırdığı İpekböceği’ne gösteri güzergahı olarak tahsis edilerek anlaşılmıştır. Yolun kenarından giden tramvay hatlarında, kısa süreli parklanmada, mal sevkiyatında, çöp alımında, acil ambulans girişlerinde ve yangınlarda büyük olumsuzluklarla karşılaşılacağı kaçınılmazdır" dedi.

Şahin, modern ve konforlu bir ulaşım aracı olan tramvayın şehir içi toplu taşımacılığında, toplu taşıma sisteminin bir parçası olarak kullanılmasını desteklediklerini ifade ederek, "Yerli tramvay üretimini yüzde 100 destekliyoruz. Ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin İpekböceği markalı tramvay aracı satın alma ihalesi sürecindeki davranışlarını ve adrese teslim ihale sürecini uygun bulmuyoruz. Bursa ulaşım ana planı (BUAP) çalışmaları Büyükşehir Belediyesi Meclis Ulaşım Komisyonu’nda 10 aydır bekletiliyor. Bu süreçte BUAP’ta 2020-2030 projeksiyonunda Çekirge Caddesi ve T. Mehmet Ali Caddesinde tramvay hattı öngörülmemesine rağmen maalesef Çekirge Caddesi ve T. Mehmet Ali Caddesi'ne de tramvay hattının uzatılacağı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından deklare edilmiştir. T. Mehmet Ali Caddesi’ne uzatılması yönünde meclis kararı alınması yeni bir talihsizliktir. Teknoloji çağında bulunduğumuz bu dönemde, T1 hattı projesinin yanlış olduğunu, Bursa’da yaşayan bizlerin yıllardır hayalini kurduğumuz ve mecburi yaya bölgesi olmasını arzu ettiğimiz yolların bu şekilde işgal edilmesinden üzüntü duyduğumuzu, kısmi çözümler yerine köklü çözümler ile toplu taşıma sisteminin entegre ve bütünleşik olarak oluşturulması yönünde ulaşım ana planı çalışmalarının revize edilerek dayatma projelerden arındırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA