"Doğal Buzdolabında" Serinletici Güzellik

BURDUR - GÖKMEN YÜCE - Türkiye'nin "haritalanmış en uzun mağarası" olan, 8 bin 350 metre ölçülebilir uzunluğa sahip İnsuyu Mağarası'nı gezen ziyaretçiler hem mağaranın "büyüleyici" güzelliğini görüyor hem de serinliyor.

Burdur-Antalya karayolunun güneydoğusunda, deniz seviyesinden bin 200 metre yükseklikte yer alan İnsuyu Mağarası, temiz ve serin havasıyla dikkati çekiyor.

Burdur kent merkezine 13 kilometre uzaklıktaki mağara, 1960 yılında kaybolan keçisini arayan bir çoban tarafından bulunmuştu. 1966 yılında turizme açılan mağaranın ilk etapta 597 metrelik bölümü gezilebiliyordu.

Son yıllarda yapılan çalışmalarla mağaranın bilinmeyen bölümleri keşfedilmeye çalışılıyor. Farklı boyutlarda 9 gölcüğün bulunduğu mağarada, Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü olduğu belirtilen "Büyük Göl" de yer alıyor.

Mağarada, kalker tortulanmalarından çeşitli şekil ve yapıda meydana gelen sarkıt ve dikitler etkileyici bir güzellik oluşturuyor. Hava sıcaklığı kent merkezinde 30 derecenin üzerinde iken, İnsuyu Mağarası'nda 14-15 derece civarında ölçülüyor. Yazın mağarayı ziyaret edenler bir yandan mağaranın "büyüleyici" güzelliğini görürken, aynı zamanda serinleme fırsatı da buluyor.

-Ziyaretçiler hem sevdi hem ürktü

Tatil için İzmir'den memleketi Burdur'a gelen ve ailesiyle mağarayı gezen Hakan Özeren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mağaranın hem çok ürkütücü hem çok güzel hem de soğuk olduğunu söyledi.

Üşümemesi için 4 yaşındaki oğluna ceket giydirdiğini anlatan Özeren, "Mağaranın dışı sıcak, içerisi ise çok serin. Özellikle mağaradaki sarkıtlar harika ama ilginç olan sarkıt oluşumlarının devam ediyor olması" dedi.

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinden gelen Eser Canbazoğlu ise kapalı yer ve karanlık nedeniyle mağaranın içinde stres yaşadığını belirtti.

Doğanın çok ihtişamlı bir yapıyı ortaya çıkardığını ifade eden Canbazoğlu, "Dışarısı çok sıcaktı. İçeri girer girmez soğuk bir rüzgar esti, hemen dönüp üzerimize hırka aldık. Burası çok soğuk" diye konuştu.

Eser Canbazoğlu'nun kızı Ayşegül Melis Canbazoğlu da mağaranın hem çok güzel hem de çok şaşırtıcı olduğunu vurguladı. Yerin kaygan olması nedeniyle tedirginlik yaşadığını anlatan Canbazoğlu, sarkıtların düşme ihtimalinin kendisini ürküttüğünü dile getirdi.

Kaynak: AA