Yetiştirip Avlatıyor

UŞAK - SONER KILINÇ - Uşak'ta hobi olarak başladığı keklik ve sülün yetiştiriciliğini geliştiren Orhan Coşkun, avlak işletmecisi oldu.

Banaz ilçesine bağlı Kızılhisar köyünde keklik ve sülün yetiştiriciliğinin yanı sıra avlak işleten 57 yaşındaki işçi emeklisi Orhan Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altı yıl önce hobi olarak başladığı keklik ve sülün yetiştiriciliği işini geliştirdiğini söyledi.

Coşkun, emekli olduktan sonra Kızılhisar köyündeki evinde arkadaşlarından aldığı keklik ve sülünleri üretmeye ve bunları zamanla satmaya başladığını anlattı. Üretim ruhsatı aldığını ve hayvanları Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na satmaya başladığını dile getiren Coşkun, 2011 yılında avlak kurmak için harekete geçtiğini belirtti.

Coşkun, Kızılhisar ve çevre köylerdeki arazileri kapsayan bin 60 hektar arazide avlak oluşturduğunu belirterek "Türkiye'nin üretim tesisiyle avlak olarak faaliyet gösteren tek işletmesini kurdum" dedi.

Yılda 6 bin keklik, 6 bin sülün ürettiğini kaydeden Coşkun, şöyle konuştu:

"Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile mücadelede doğal hayatın korunması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın doğaya keklik ve sülün bırakmaya başlaması işlerimizi artırdı. Önce yarı açık keklik ve sülün üretim alanı kurduk. Daha sonra da içerisinde kuluçka, revir, ilk hafta bakım ve geliştirme gibi çeşitli bölümlerin yer aldığı üretim binası inşa ettik. Yaklaşık 13 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. Ayrıca avlak oluşturduk. Avcılar buraya gelip beğendikleri keklik ve sülünleri satın alıyorlar. Biz avcıların avlak sahası içinde istedikleri bölgelere hayvanları bırakıyoruz. Avcı arkadaşlar kiraladıkları rehber eşliğinde satın aldıkları hayvanları vurmaya gidiyor. Avcılar her bir keklik için 25 lira, sülün için 40 lira ücret ödüyor. Geçen yıl avlakta 735 kişi avlandı. Bir kişi en az 6 keklik, 4 sülün alıyor"

-Keklik ve sülünler çevreye çok faydalı

Doğada yaban hayvanlarının yok olmasının en büyük nedeninin tarımsal alanlarda kullanılan zirai ilaç ve gübreler olduğunu savunan Orhan Coşkun, bozulan dengenin yeniden kurulması gerektiğini vurguladı.

Avlak sahasında avcılardan kaçan keklik ve sülünlerin doğada yaşadığını, avlağın kurulmasının ardından bölgede çok sayıda keklik ve sülüne rastlandığına işaret eden Coşkun, "Avcıların satın aldıkları hayvanların yüzde 40'ı doğada kalıyor. Zamanla üreyen bu hayvanlar bölgede tüm kene ve zararlı böcekleri yiyor. Bizim köyümüz dahil olmak üzere 5-6 köyün sınırlarında çiftçiler buğday arpa tarlalarına büyük zarar varan süne zararlısına karşı ilaçlama yapma gereği bile duymuyor. Çünkü keklik ve sülünler süne zararlısını ortadan kaldırdı" dedi.

Kaynak: AA