İlçenin Temizliği Kadınlara Emanet

YALOVA - İSMAİL ERSAN - Çiftlikköy ilçesinde, cadde ve sokakların temizliği 9 kadın işçiden soruluyor. Her sabah ellerine süpürgelerini alıp mesaiye başlayan kadınlar, iş bitimine kadar kenti pırıl pırıl yapmak için çalışıyor.

Belediyenin temizlik işlerini yürüten firmanın müdürü Osman Kopuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, erkeklere göre temizlik işlerine daha yatkın olduğu için kadın işçileri tercih ettiklerini söyledi.

Vatandaşların, kadın temizlik işçisi çalıştırmaya başlamalarının ardından onların sayısının artırılmasını talep ettiğini belirten Kopuz, şöyle devam etti:

"Şu anda firmamızda 9 kadın temizlik işçisi çalışıyor. Kadın işçi çalıştırmamızdaki amaç; kadınların erkeklere oranla temizlik işlerini daha iyi, daha düzenli ve tertipli yapmasıdır. Kadın temizlik işçilerini bölgelere taksim ettikten sonra halktan olumlu tepkiler almaya başladık. Halkın bize söylediği şey; temizliğin daha iyi, düzenli ve tertipli yapıldığıydı. Özellikle esnaftan çok olumlu tepkiler geldi. Kontrolde karşılaştığımız insanlar, kadın çalışan sayımızın artırılması yönünde talepte bulunuyor. Bu da yaptığımız işin ne kadar iyi olduğunu gösteriyor. Bundan dolayı mutluyuz."

Kadınların, temizlik konusunda çok başarılı olduğunu vurgulayan Kopuz, gelecek yıl kadın işçi sayısını 20'ye çıkarmayı planladıklarını anlattı.

İşe yeni alacakları temizlik işçilerini sahil bölgesinde görevlendireceklerini ve plajlarda tamamen kadınların görevli olacağını dile getiren Kopuz, şunları kaydetti:

"İlçede kadın temizlik işçilerinin göreve başlamasıyla insanlarda çevre bilinci oluştu. Nedir bu çevre bilinci? Gençlerimiz, çocuklarımız, sokakları temizleyen ablalarını gördüğünde sokakları, caddeleri kirletmemesi gerektiğini daha iyi düşünmeye başladı.

Bu konuda bir bilinç oluştu. Kadınların istihdamı ve kendi ayakları üzerinde durması bakımından önemli bir projeye imza attık. Belediyenin kadınlara oluşturduğu bu istihdam sayesinde onlar, aile ekonomilerine katkıda bulunma imkanı yakaladı. Çalışan kadın işçilerimiz arasında çocuklarını üniversitede okutan, kredi taksitlerini, ev kirasını ödeyen ablalarımız var. Bu vesileyle ekonomik özgürlüklerini sağlıyorlar. Bu bizi mutlu ediyor."

-"İşe başladığımda arkadaşlarım beni yadırgadı"

Temizlik işçilerinden Fatma Yılmaz da yaklaşık bir yıl önce çalışmaya başladığında çevresinden olumsuz eleştiriler aldığını belirtti.

Kazandığı parayla ailesini geçindirdiğini, kredi borçlarını ödediğini ifade eden Yılmaz, "Caddelerde, sokaklarda bizi görenler ilk başta çok tepki gösterdi. Daha sonra erkeklerden daha iyi temizlik yaptığımızı görünce alıştılar. Hatta tepki gösterenlerden bize teşekkür etmeye gelenler bile oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Belgin Fıçıcılar ise iki çocuğunun geçimini sağlamak zorunda olduğunu bildirdi.

Temizlik şirketinde 6 aydır çalıştığı bilgisini veren Fıçıcılar, şöyle konuştu:

"İşe başladığımda arkadaşlarım beni yadırgadı. 'Niye temizlikte, süpürge işlerinde çalışıyorsun?' diye kızanlar oldu. Daha sonra bu işi hakkıyla yaptığımızı gören arkadaşlarımız bize karşı fikirlerini değiştirdi hatta gelip bu işte çalışmak isteyenler bile oldu. Aileme katkı sağlıyorum. Malum bu devirde tek kişi, aileyi geçindiremiyor. İki çocuğumu okutuyorum. Kredi borçlarımızı ödüyoruz. Evde çaresiz kalmış, çalışmak isteyen kadınlara da seslenmek istiyorum; iş ayrımı yapmadan evinize katkıda bulunun. İşimden çok memnunum."

Kaynak: AA