Dünyanın En İyi Kayısıları Yarıştı

21. Malatya Genel Sanayi ve Ticaret Fuarı ile Uluslararası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali'nde düzenlenen En İyi Kayısı Yarışmasına 228 çiftçi katıldı.

Dünyanın En İyi Kayısıları Yarıştı
Dünyanın kayısı yetiştiriciliğini elinde bulunduran Malatya’da, Kayısı Festivali kapsamında Mişmiş Park fuar alanında En İyi Kayısı Yarışması yapıldı. Hacı Haliloğlu ve Kabaaşı kategorilerinde düzenlenen yarışmada Hacı Haliloğlu kategorisinde 117 çiftçi, Kabaaşı kategorisinde 111 çitçi yarıştı.

Yarışmanın açılışında Ziraat Odaları adına konuşan Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılıç, “Malatya çiftçisi olarak 2013 yılı hasat dönemi etkinliklerini buruk bir sevinçle yaşıyoruz. Çünkü bir yıl boyunca bahçelerine emek veren, ilaç, gübre atan, budama ve sulama yapmak suretiyle yılda bir kez olan hasat döneminde çiftçilerimiz yüzde 50’si don ve dolu afeti nedeniyle bahçelerinin altına gidememiştir. Çiftçilerimiz Tarım Kredi, Ziraat Bankası, Sulama Birliği ve TEDAŞ’a borçlarını ödeyemediklerinden icralık duruma düşmüştür” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi ise, ilin yaş kayısı kapasitesinin 700 bin tona, kuru kayısı üretim kapasitesinin 170 bin tona ulaştığını belirterek şöyle konuştu: "Bu yıl ilkbahar geç donları kapasiteyi olumsuz etkilemiş ve geçen yıla göre rekolte 40-45 oranında azalmıştır.”
Kayısı üretiminde iyi kayısının yanında ihraç etme oranı çok düşük olan kayısının da değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Belediye Başkanı Ahmet Çakır, şunları söyledi:“Biz bu para etmeyen, yani çiftçinin hasadını dahi karşılayamaz dediğimiz ürünlerinde değerlendirmesi için belediye olarak bir çalışma içerisindeyiz. Belediye Esenlik Şirketi’nin yapmış olduğu çalışma sonucunda fizibilite raporları hazırlandı, yatırım raporları hazırlandı. İnşallah Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 100 dönüm bir alan üzerinde Meyve Suyu Konsantre Fabrikasını kurmayı planlıyoruz. Bütün fizibilite raporları hazır. Bu yıl temelini atmayı planlıyoruz. Burada ürettiğimiz meyve suyu konsantrelerini meyve suyu üreten fabrikalara vereceğiz. Bu Malatya için büyük bir eksiklikti. Bu eksikliği inşallah Belediye Esenlik Şirketimiz aracılığı ile karşılamış olacağız”
Vali Vasip Şahin ise çiftçilerin zor bir iş yaptıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Üretip pazara çıkartıp sonradan umduğunu bulamamak kolay bir iş değil. Onları anlıyoruz. Ama bu ticari bir ürün aynı zamanda. Buna eğer biz üretiminden pazarlamasına kadar gereken önemi ve emeği verirsek, mutlaka bizi sevindirecektir, yüzümüzü güldürecektir. Bu nokta da sadece üreticiler olarak bu işin ticaretini yapan, ihracatını yapan, yönetiminde bulunan, kontrolünde bulunan insanlar ve idareciler, kamu kurumları ve bu işle ilgili kafa yoran sivil toplum kuruluşları hep birlikte el ele vererek bu sorunun birlikte üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum.”
Malatya Halk Eğitimi Merkezi ekibinin halk oyunu gösterilerinden sonra jürinin derece alan kayısı çiftçilerinin açıklanmasına geçildi.

Hacı Haliloğlu kategorisinde Mehmet Ali Aksoy (Merkez Fırıncı Köyü) birinci, İhsan Özbay (Kale-Bent Köyü) ikinci ve Resul Özbay (Kale-Bent Köyü) üçüncü oldu.

Kabaaşı kategorisinde Hacı Bora (Yeşilyurt-Oluklu Köyü) birinci, İsmail Özdemir (Darende-Balaban beldesi) ikinci ve Doğanşehir Yuvalı köyünden
Hüseyin Mert de üçüncü oldu.

Yarışmada birinci olanlara 2 Cumhuriyet altını, ikinci olanlara 1 altın ve üçüncü olanlara yarım altın ile birlikte çeşitli hediyeler verildi.

Kaynak: İHA