Ot Bolluğu Samanın Tahtını Sallayacak

BİNGÖL - ABDULLAH ÇELİK - Bingöl'de tırpanla ot hasadına devam eden üreticiler, bu yıl ot bolluğunun saman fiyatlarını çok düşüreceği beklentisini taşıyor.

Vatandaşlar bu yıl, kış mevsiminin iyi geçmesi ve bol yağışların etkisiyle geçen yıla göre ot rekoltesinin 2 katına çıktığını belirtti.

Merkeze bağlı Göltepesi köyü Körtufung bölgesinde tırpanla ot hasadına devam eden vatandaşlar, bol yağışlar sonucunda adeta her yerden fışkıran otları biçmek için körelen tırpanlarını sık sık bileyerek hummalı bir şekilde hasada devam ediyor. Önce otu tırpanla biçen ardından tırmıkla yuvarlayan vatandaşlar, bağ haline getirdikleri otu kışa hazır hale getiriyor. Hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını karşılayan vatandaşlar, ot bolluğunun saman fiyatlarını da düşüreceğini ifade etti.

Bir yandan tırpanla ot biçen diğer yandan da türkü söyleyerek tempo tutan Zeki Koşuntartal, "bu yıl neredeyse taşın üstünde bile ot bitiyor" derken hayvanların yem sıkıntısı çektiği kışı geride bırakmanın mutluluğunu olabildiğince dışa vuruyor.

Koşunkartal, bir önceki yıl kış sezonun hayvan yetiştiricileri açısından uzun ve zor geçtiğini belirterek, "Ot bolluğu nedeniyle bu sene pazarda samanın kilosu 20 kuruşa kadar düştü. Bu yıl ot bolluğu var. Şu anda samanın kilosu 20 kuruş. Geçen sene bu zamanlar 50 kuruşa kadar yükselmişti" dedi.

Tırpanla ot biçmenin traktörle biçmekten daha çok yorucu ve zaman aldığını da anlatan Koşunkartal, "Traktörle toplanan ot iyi değil, traktör süratli biçtiği için ot yanıyor. Tırpanla biçildiği zaman otun tadı kalıyor" diye konuştu.

Tek başına hem ot biçen hem de tırmıkla yuvarlayan Yaşar Kormalı, geçen yıl yem fiyatlarının kendilerini çok zorladığını belirterek, hayvanların yemsiz kalmaması için bu yıl daha çok ot biçmeye ağırlık verdiğini söyledi.

Geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu, hayvancılığın da yem ile yapıldığını anlatan Kormalı, yem fiyatlarının çok yüksek olduğunu, alacak güçlerinin bulunmadığını, bu nedenle ot biçtiklerini dile getirdi.

Çekiç ve örsle tırpanını döverek bileyen Mehmet Kıyaçığ, otlaklarının bulunduğu bölgenin bataklık ve taşlık olması nedeniyle biçerle ot biçemediklerini ifade ederek, tırpanla biçilen otun daha verimli olduğunu kaydetti.

Kıyatçığ, "Hayvanlarımızın kışlık yemi için ot biçiyoruz. Önce biçiyoruz, sonra yuvarlıyoruz, kuruduktan sonra bağ edip traktörle ahırların yanına taşıyoruz. Bu yıl ot çok, ancak hayvan para etmiyor" diye konuştu.

Bingöl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu da geçen yıl başta saman olmak üzere yem ürünleri fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Çiftçiler olarak bu pahalılığın cezasını çektik. Geçen senenin ürünü samanın kilosunu 90 kuruşa aldık. Bu sene cenabı Allah öyle bir şey verdi ki Bingölümüzün her yerinde bir bolluk var. Bu bolluk sayesinde inşallah dışarıdan Bingöl'e saman gelmeyecek. Bingöl piyasası kendi kendine yeter. Geçen sene bu zaman samanın kilosu 45-50 kuruştu. Şimdi 20 kuruşa kadar düştü. Saman fiyatlarının düşüş nedeni, ot bolluğu ve insanların kendi yem ihtiyaçlarını kendi imkanlarıyla karşılamasıdır."

Kaynak: AA