20. Sultan Sekisi Toplantısı Oltu’da Yapıldı

Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) tarafından bu yıl 20’ncisi düzenlenen geleneksel Sultan Sekisi toplantısı Oltu’da yapıldı.

20. Sultan Sekisi Toplantısı Oltu’da Yapıldı
Atatürk Üniversitesi, Oltu Belediye Başkanlığı ve Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) işbirliğinde bu yıl Oltu’da yapılan Sultan Sekisi Toplantısına yoğun ilgi gösterildi.

Belediye Kültür Merkezi Salonunda gerçekleştirilen toplantının bu yılki konusunun “Oltu Şura Hükümeti 1919-1920” olduğunu belirten ERVAK Başkanı Erdal Güzel, “Konu, Oltu Şura Hükümeti olunca Sultan Sekisi Toplantısı’nın Oltu’da yapılması en isabetli karardı.” dedi.

Bugüne kadar her yıl yapmış oldukları Sultan Sekisi toplantılarıyla Erzurum’un tüm Türkiye’ye sesini duyurmaya çalıştıklarını dile getiren ERVAK Başkanı Güzel, titizlikle seçtikleri konulara yönelik Türkiye kamuoyunda bir farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi.

Geleneksel 20. Sultan Sekisi toplantısının konusunun Oltu Şura Hükümeti olduğunu duyar duymaz toplantıya katılmak için çocukları ve torunlarıyla İstanbul’dan Oltu’ya gelen Oltu Şura Hükümeti kurucularından Hüseyin Köycü ve Molla Bilal’in torunu Prof.Dr. Koptagel İlgün, 13 ay görev yapan Oltu Şura Hükümetinin bugüne kadar kamuoyunda hak ettiği yeri alamadığını belirtti.

Prof.Dr. İlgün, Oltu Şura Hükümeti’nin kurucularından olan dedesi Hüseyin Köycü tarafından 1950’ler de Şenkaya’da çıkarılan gazetede “Altı madenlerle dolu olan Oltu’nun üstüde kahramanlarla doludur.” sözüne atıfta bulunarak Oltu Şura Hükümeti’nin bir bakıma milli mücadelenin kılavuzu olduğuna işaret etti.

Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek ise o günkü kahramanların baş eğmediğini belirterek “Cumhuriyetin temeli bu topraklarda atılmış, milli ruh ve heyecan buradan ateşlenmiştir. Oltu Şura Hükümeti cumhuriyete gösterilen sadakatin en güzel örneğidir.” dedi.

Bölge ve yöre için Oltu Şura Hükümetinin her zaman bir iftihar vesilesi olduğunu kaydeden Başkan Ziyrek, Oltu Şura Hükümetinin kurulmasında emeği geçenleri rahmet ve şükranla andıklarını belirterek 20. Sultan Sekisi toplantısının Oltu’da gerçekleştirilmesinden ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Daha sonra kürsüye gelen Atatürk Üniversitesi(AÜ) Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak’ta Erzurum ve ilçelerinin milli ve manevi birçok değeri olduğuna vurgu yaparak gerek üniversite gerekse ERVAK olarak Erzurum’un tarihi kimliğinin daha iyi bilinmesi ve hak ettiği değeri alması için çalışmalar yaptıklarını anlattı.

1991 yılında Erzurum için neler yapılabilir düşüncesiyle ERVAK’ın kurulduğu aktaran Erzurum Teknik Üniversitesi(ETÜ) Rektörü Prof.Dr. Muammer Yaylalı ise geçen yıllar içerisinde birçok önemli çalışmaya imza atıldığını söyledi.

Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ise yaptığı değerlendirmede Ahilik kültürü ile Sultan Sekisi arasında bir bağ olduğunu belirterek “Bu tür toplantı ve etkinlikleri takip edince ecdadımızın oldukça manidar bir kurumsal çalışma kültürüne sahip olduğunu görüyoruz. Bu Sultan Sekisi toplantılarının Ahilik kültürünün bir uzantısı olduğunu duyunca çok memnun oldum. Oltu Şura Hükümetini kuran o kahramanların nasıl bir ruhla beslendiklerini hepimizin iyi öğrenmesi ve bu inancın ölmemesi gerektiğine inanıyorum. Herkes her şeyi ile övünebilir ancak o dönemde az sayıda insanın imkânsızlıklar içerisinde tüm olumsuzluklara karşı baş kaldırarak, kişiliğimiz, kimliğimiz ve milli hasletlerimizle biz de varız diyerek hükümet kurmaları biz torunları için en büyük övünç kaynağıdır. Bu ruh ve maneviyat ölmemelidir.” diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Doç.Dr. Erol Kürkçüoğlu, Doç.Dr. Erdal Aydoğan, ETÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç.Dr. Murat Küçükoğlu tarafından “Oltu Şura Hükümeti 1919-1920” konulu panele geçildi.

OLTU ŞURA HÜKÜMETİ
1917’de Oltu Gizli İslam Komitesi kuruldu. Daha sonra Cenubi Garbi Kafkas Hükümeti’nin İngilizler tarafından dağıtılmasından sonra Oltu Şura Hükümeti kuruldu. Bu arada yine Oltu İslam Terakki Fırkası teşkil edildi. Oltu İdare Heyeti derken tüm bu kuruluşlarda görev alanları rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

Oltu’da 1917’den beri kurulan komitede emeği geçenler; Tahirbeyzade Yusuf Ziya Bey, Tahirbeyzade Yasin ve Salim Beyler, Ramiz Hamşioğlu, Şakirof Ahmet Efendi, İzzet Bozkurt Bey, Molla Bilal, Hıfzızade Hüseyin Sırrı (H.Köycü), Edobeyzade Tahir Bozkurt Bey, Ahmet Naci Bey, Bahri Bey, Arslan Bey, Nizamettin ve Maksut Beyler, Halit ve Asker Beyler.
Kaynak: İHA