Tbmm Dilekçe Komisyonu

TBMM - Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Dersim Alt Komisyonu, yaşanan olaylara ilişkin bilgi, belge ve dilekçeler çerçevesinde yurt içinde ve yurt dışında araştırma ve inceleme yapabilecek.

TBMM Dilekçe Komisyonu, Dersim Alt Komisyonu'nun çalışmalarını değerlendirdi. Komisyon Başkanı Mehmet Daniş, Dersim'de yaşanan olaylarla ilgili çalışmalar sırasında komisyonun büyük hassasiyet gösterdiğini ifade ederek, "Bir çok milletvekili belgelerin kendilerine verilmesi noktasında talepte bulundu. Biz bunun mümkün olamayacağını düşündük. Buradaki çekincemiz, konunun çok medyatik olması. Herkes buradaki birkaç belgeyi alıp televizyon programları yapar. Bunun örneklerini gördük. Biz bu konuyu yıllardır içlerinde bir acı olarak yaşayan ve kuşaktan kuşağa taşıyanların ve sadece 'biz ne yaşadık bunların öncelikle bilinmesini istiyoruz' diyen insanların vicdanlarında karşılık bulmayacağını düşündük" dedi.

Dersim ile ilgili komisyona gelen belgelerin 140 bin sayfayı aştığını belirten Daniş, komisyonun büyük bir iş başardığını kaydetti.

Daniş, şu anda sadece Genelkurmay'dan 45-46 bin sayfa belge geldiğini belirten Daniş, "Bizi uzun bir çalışma bekliyor" dedi.

Komisyon, olayların araştırılması çalışmalarının daha hızlı, etkin ve verimli bir şekilde yapılması için sunulan 14 maddelik önergeyi kabul etti.

Buna göre, Dersim Dilekçe Alt Komisyonu, Dersim'de yaşanan olaylara ilişkin bilgi, belge ve dilekçeler çerçevesinde gerekli görmesi halinde yurt içinde ve yurt dışında komisyon olarak ya da oluşturulacak kurullarla inceleme ve araştırma yapabilecek.

-Bankacılık Alt Komisyon raporu

Komisyonda, yeterli hizmet üretilmediği halde hesap işletim ücreti, kart aidatı adı altında bankalarca tüketici haklarına aykırı bedeller alındığı ve gerekli denetimlerin yapılmadığını iddiasını içeren dilekçelere ilişkin Bankacılık Alt Komisyonu'nun hazırladığı rapor da görüşüldü.

Kabul edilen raporda, bankalarca yeterli hizmet üretilmediği halde hesap işletim ücreti, kart aidatı, kredi dosya masrafı, çeşitli adlar altında alınan komisyonlar, kredi yapılandırma ücretleri, tüketiciden bilgilendirilmeksizin alınan faiz bedelleri adı altında tüketici haklarına aykırı bedeller alındığı şikayetini içeren dilekçelere ilişkin, Başbakanlık, Gümrük ve Ticaret ile Milli Eğitim Bakanlıkları, BBDK, TRT, RTÜK, Rekabet Kurumu, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile YÖK'ten çeşitli taleplerde bulunuluyor.

Kaynak: AA