Tarımsal Desteklemeler Ekonomiyi Canlandırıyor

ŞANLIURFA - HALİL FİDAN - Türkiye'nin önemli tarım üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da, çiftçilere yılda ortalama ödenen 600 milyon TL'lik tarımsal desteklemeler kent ekonomisine canlılık getiriyor.

GAP projesiyle tarımsal üretim ve bakışı açısının değiştiği kentte yaklaşık 60 bin çiftçi geçimini tarımla sağlıyor. Başta pamuk olmak üzere mısır ve buğday en fazla üretilen ürünlerin başında geliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da üretimi desteklemek amacıyla birçok ürüne prim veriyor. Böylece üretimin yanında aldıkları desteklerle rahat bir nefes alan çiftçilerin rekabet edebilirliği de artıyor. Yılda ortalama 600 milyon TL tarımsal desteklemenin ödendiği kentte, yapılan bu çalışmalar ekonomiyi de canlandırıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın tarım şehri olduğunu ve tarımla uğraşanların destekleme ödemelerini hasretle beklediğini söyledi.

Prim ödemelerinin çiftçiler kadar kentteki esnafı da yakından ilgilendirdiğini ifade eden Öztürkmen, "Çiftçiler bu paralarla borçlarını ödeyip rahat nefes alıyor. Desteklemeler piyasayı hareketlendiriyor, tüm esnafa canlılık getiriyor" diye konuştu.

-Emlak ve otomotiv piyasası hareketlendi

Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Gökhan Gökmen ise çiftçilerin aldıkları destek ve kazançların bir bölümünü gayrimenkula yatırdığını söyledi.

Bir haftadan beri ödenen pamuk ürün desteklemelerinin kent ekonomisine olumlu katkı sağladığını anlatan Gökmen, elde edilen gelirin bir süredir durgun olan emlak piyasasını canlandırdığını dile getirdi.

Galericilik yapan Vahit Demir ise çiftçilere ödenen primlerin sıfır ve ikinci el araba piyasasına hareket getirdiğini söyledi.

Yıl genelinde satışlarının durgun olduğunu dile getiren Demir, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz hafta ödemesine başlanan pamuk desteklemeleri halkın yüzünü güldürdü. Esnaf olarak biz de sevindik. Halkımızın çoğu çiftçilikle uğraşıyor. Dolayısıyla ürün desteklemeleri onların en büyük gelir kaynağı durumunda."

Kuyumcu Mehmet İnan da pamuk priminin esnafa adeta "ilaç" gibi geldiğini belirtti.

Kaynak: AA