Ölmeden Önce Tabutu İçin Yazlık ve Kışlık Halı Dokudu

MUĞLA - DURMUŞ GENÇ - Eski Halıcılık Vakfı Başkanı ve halı koleksiyoncusu Erdoğan Ildız, ölünce tabutunun üzerine serilmesi için santimetrekaresine 87 bin 500 düğüm atılan halı dokudu.

Türkiye'de halıcılığın el kitabını yazan Ildız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meslek hayatı boyunca değişik figür ve renkte çok sayıda halı tasarlayıp dokuttuğunu, ölmeden önce de kendisi için halı dokuyup yakınlarına vasiyette bulunduğunu dile getirdi.

Tabutu için iki ayrı halı yaptığını anlatan Ildız, "Öleceğim zaman tabutumun üzerine serilmesi için iki ayrı hali yaptım. Yaz aylarında ölürsem yazlık olanı, kışın ölürsem de kışlık olanı tabutuma sermeleri için vasiyette bulundum" dedi.

Dokunan halıların öncelikle emeğe saygıyı simgelediğine işaret eden Ildız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hayatım boyunca nasıl durmadan çalıştıysam orada da aynı şekilde çalışmaya devam edeceğim. Halının üzerindeki el motifleri bereketi simgeliyor. Halının kenarında bulunan lale ve çiçek motifi bereketi ve cenneti simgeliyor. Yani çalışarak, berekete kavuşarak cennete kavuşmayı ümit edeceğimizi simgeleyen bir halı tasarladım."

Halının 3 ay süren bir çalışma sonucunda dokunduğunu söyleyen Ildız, dokunan halının bir santimetrekaresinde 87 bin 500 düğüm bulunduğunu ifade etti.

Ildız, mesleğine ve kendisine olan saygısından böyle bir çalışmayı yaptığını dile getirdi.

-Dünyanın ilk ve tek halı hastanesi

Ildız, 30 yıldır faaliyet gösteren Milas'taki Ildız Halı Çiftliği'ndeki dünyanın ilk ve tek halı hastanesi hakkında da bilgi verdi.

Halı hastanesinde yurt içi ve dışından getirilen eski ve tarihi halıların onarımının yapıldığını anlatan Ildız, Türkiye ekonomisine halı sektörünün yıllık 5 milyar dolar katkı sağladığını, bunun yüzde 15'inin Muğla'dan olduğunu kaydetti.

Ildız, Dünya Halı Hastanesi Projesi ile dünyada ve Türkiye'de tamir ve bakım gerektiren değerli antika halı ve kilimleri toplayarak tamir edip, tekrar sahiplerine iade ettiklerini, bu sayede kente önemli ekonomik katkı ve istihdam sağladıklarını belirtti.

Kaynak: AA