Sinop'ta Hıristiyanların Kutsal Emanetlerinin Saklandığı Sandukanın Parçası Bulundu

Sinop'ta sürdürülen kazılar sırasında, Hıristiyanların kutsal emanetlerinin saklandığı sandukaya ait bir parça bulundu.

Sinop'ta Hıristiyanların Kutsal Emanetlerinin Saklandığı Sandukanın Parçası Bulundu
Sinop'ta birçok tarihi kalıntının ortaya çıkarılacağı 'Balatlar Kazısı'nda Hıristiyan alemini yakından ilgilendiren önemli buluntular ortaya çıkıyor. Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Köroğlu başkanlığında, Avrupa Birliği destekli Sinop Alan Yönetimi Projesi kapsamında 4 yıl önce başlatılan kazılarda Roma Hamamı ve Hıristiyan mezarlığı bulunmuştu. Hazreti İsa ile neredeyse yaşıt olan harabelerde sürdürülen kazılar sırasında önemli Hıristiyan din adamlarına ait mezarlara da rastlanmıştı.

Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, kazı çalışmalarının sürdüğü bölgede incelemelerde bulundu. Beraberindeki İl Emniyet Müdürü Şeref Aytekin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun ile birlikte kazı alanına gelen Vali Köşger, Prof. Dr. Gülgün Köroğlu'ndan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Köşger, "Burada 4 yıldır hummalı bir çalışma yürütülüyor. Bu gün aynı şekilde ve yoğunlukta çalışmalar devam ediyor. Tabi bu kazı çalışmaları Sinop'un tarihi için çok önemli. Bu alanın kilise olmadan önce Roma hamamı olarak kullanıldığını öğreniyoruz. Sinop'un bilinen 6 bin 500 yıllık tarihi içinde çok önemli devreler geçirdiğini ve Sinop'un çok büyük bir kent merkezi olduğuna delalet eden büyük bir bina ortaya çıkıyor. Bu büyüklükte Anadolu'nun başka bir yerinde görülmedi. Bu da dolayısıyla Sinop'un çok önemli ticaret ve liman kenti olduğunu göstermiş oluyor. Kazılar tamamlandığında Sinop tarihi çok daha aydınlanmış olacak ve Sinop'un turizmine, geleceğine önemli katkılar sağlayacak. Umarım önümüzde ki günlerde daha da önemli bulgulara ulaşılır" dedi.

Harabenin büyük bir Roma hamamına ait olduğunu belirten Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, daha sonra kilise olarak kullanılan alanın Osmanlı döneminde Rum Manastırı olarak da kullanıldığının bilindiğini söyledi.

Kazılarda önemli bulgulara rastlanıldığını dile getiren Köroğlu, "Daha önce ki kazı çalışmaları sonucunda alanda Roma hamamı ve Hıristiyan mezarlığı olduğu saptanmıştı. Şu an üzerinde durduğumuz alan yaklaşık 2 bin yıl boyunca kullanılmış bir yapı. 2 ay sonra daha farklı buluntularla karşılaşacaksınız. Orijinal halde mozaiklerle, yapının farklı bölümlerine ulaşacağız. Şu ana kadar bine yakın insan iskeleti bulundu. Onun dışında daha erken dönemlere ait değişik buluntular ortaya çıktı. Buluntudan öte yapının ortaya çıkması önemli. Sinop önemli bir ören yerine kavuştu" diye konuştu

Kazılar sırasında heyecan veren farklı buluntuların da elde edildiğini belirten Prof. Dr. Köroğlu, "Kazılarda bugün bir parça geldi. Daha önce parçalanmış ve duvara dolgu taşı olarak konulmuş. Bu bizim için çok önemli bir bulgu. Hikayesi olan bir şey. Kutsal bir eşyanın saklandığı mermer bir mahfaza. Yılın belirli bir zamanlarında bu eşyalar dini bir törenle çıkartılıp gösteriliyor. Bunun mucize oluşturduğuna, şifa verdiğine inanılıyor. Hıristiyan aleminin bir emanetinin saklandığı bir sandukaya ait bir parça. Sinop'un erken Hıristiyanlık döneminde Aziz Phocas adında koruyucu bir azizi var. Aziz Phocas denizcilerin koruyucusu olarak biliniyor. O sandıkta muhtemelen onun kemikleri de muhafaza ediliyor olabilir. Yine bu sandukanın içerisinde Hazreti İsa'nın çarmıha gerildiği haça ait bir parça da saklanmış olabilir" şeklinde konuştu

Kaynak: İHA