“Konutların Yerinde, Şartlara Uygun Olması Gerekir”

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı İstanbul Gaziosmanpaşa Sarıgöl mahallesindeki kentsel dönüşümle ilgili yapılan çalışmaları yerinde incelediğini dile getirerek, orada yaşanan sorunların, Edirne’de yaşanmaması gerektiğinin altını çizdi.

“Konutların Yerinde, Şartlara Uygun Olması Gerekir”
Dernek Başkanı Şallı, Türkiye’nin deprem gerçeği göz önünde bulundurularak birçok ilde kentsel dönüşüm projeleri uygulanmaya başlandığını, bununla birlikte Romanların daha iyi yaşam koşullarına sahip olması düşüncesi ile yapılan TOKİ konutlarında sosyal uyum sorunları yaşadıklarını belirtti.

İstanbul Gaziosmanpaşa’da yaptığı çalışma kapsamında kente uzak mesafelerde yapılan konutlarda ekonomik güçlerinin yanında ulaşım sorunlarının olduğunu kaydetti

Şallı, kentsel dönüşümün Edirne’de yerinde yapılacağı konusunda Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ile yapılan görüşmelerde söz aldıklarını, yeni bir Sulukule örneği yaşamak istemediklerini kendisine ilettiklerini belirtti.

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle evlerinin taksitlerini ödeyemediklerini ifade eden Şallı şunları kaydetti;
“İstanbul Gaziosmanpaşa Sarıgöl mahallesindeki kentsel dönüşümü yerinde incelemem sonucu kentsel dönüşüm mahalle sakinlerinin kabusu haline geldiğini, umutsuz ve çaresizlik içinde olduğunu gördüm. Mahalleden ayrılan kiraya çıkabilenlerin ev sahipleri tarafından geleni gideni çok olur diyerek, evlerinden çıkmaları istenmektedir. Edirne’de de Menzilahir Mahallesinin bir bölümünde kentsel dönüşüm yapılacağını biliyoruz. Bizlerin sosyal ve kültürüne uygun yaşam alanlarının yaratılmasını konutların yaşanabilir şekilde olması gerekir. Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ile yapmış olduğumuz görüşmede yeni bir Sulukule örneği yaşamak istemediğimizi kendisine anlattık. Kentsel dönüşümün yerinde yapılacağını hiçbir mağduriyet yaşanmayacağı sözünü aldık.”
Kaynak: İHA