Grammy ödüllü müzisyen, şarkıcı ve yapımcı JJ Cale öldü

Besteleriyle müzik dünyasında derin izler bırakan Grammy ödüllü müzisyen, şarkıcı ve yapımcı JJ Cale öldü.

Cale'in yardımcısı Mike Kappus, müzisyenin dün gece geçirdiği kalp krizi sonucu, California eyaletine bağlı La Jolla'da tedavi gördüğü hastanede 74 yaşında hayata veda ettiğini bildirdi.

John Weldon Cale olarak Oklahoma kentinde dünyaya gelen müzisyen, yumuşak ancak etkileyici ritmler içeren parçalarıyla 1970'lerin rock 'n'roll müziği üzerinde derin izler bıraktı. Neil Young, Mark Knopfler ve Bryan Ferry gibi önemli müzisyenleri etkileyerek müzik dünyasını sarsan Cale bir şarkıcı olarak hiçbir zaman, hayranları arasında yer alan müzik dünyasının bu tanınmış isimlerinin elde ettiği başarılara erişememiş olsa da çağının tüm müzik türlerini etkiledi.

Eric Clapton ile yaptığı "The Road to Escondido" adlı albümüyle 2007'de en iyi çağdaş blues albümü ödülüne layık görülen olan Cale, özellikle Clapton için yaptığı "After Midnight" ve Lynyrd Skynyrd için bestelediği "Call me the Breeze" adlı hit parçalarıyla tanındı.

Rockabilly, country, rock'n roll, ve blues türlerinin bir karışımı olan tulsa tarzının mimarı olarak kabul edilen Cale'in eserleri, Santana'dan, The Allman Brothers'a ve Johnny Cash'e kadar müzik dünyasının pek çok tanınmış ismi tarafından seslendirildi.

Cale, internet sitesinde, "çağdaşları ve eleştirmenlerce efsanevi müzisyenler listesine dahil edilmiş olmasına ve birçok hayranı bulunmasına karşın adının bilinmemesinin kendisini rahatsız edip etmediği" şeklindeki bir soruyu, gülerek, "Hayır bu beni rahatsız etmez. Gerçekten güzel olan şey postadan aldığım para çekidir" diye yanıtlamıştı.

Kaynak: AA