Saski Genel Müdürü Keleş, Açık ve Net Konuştu:

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Gölü’nden endüstriyel ve orantısız kullanımla çekilen sular yüzünden Sapanca Gölü’nün her geçen gün tehlike sinyali verdiğini söyledi.

Saski Genel Müdürü Keleş, Açık ve Net Konuştu:
Kamu kaynağının bu şekilde kullanılmasına kimsenin göz yummaması gerektiğini anlatan Keleş, gölde su kullanım izninin sadece SASKİ ve İZSU'da olduğunun altını çizdi. Son yıllarda birçok sanayi kuruluşu tarafından yasal olmayan yolla Sapanca Gölü’nden su çekilmesinin defalarca gündeme gelmesine rağmen herhangi bir işlem başlatılmaması hem Sakarya’da hem de Kocaeli’de huzursuzluğa yol açıyor. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, ortada çok ciddi anlamda bir kamu malının zarar görmesinin söz konusu olduğunu ve devletin çok ciddi kayıplara uğradığını ifade etti.

“Sapanca Gölü Sakarya’nın içme suyu havzası" diyen Keleş, yıllardır üzerinde durdukları önemli bir tez olduğunu belirterek şunları söyledi: "Türkiye’deki tüm su kaynakları için de bu geçerlidir. Kesinlikle dünya su otoritelerinin Türkiye’deki su otoritelerinin de su konusundaki temel yaklaşımı şudur: kullanan öder kirleten öder. Yani su kaynağını kullanıyorsanız bunun bedelini ödemelidir. Artı herhangi bir endüstriyel faaliyet veya evsel atık su çıkıyorsa da yani çevreyi kirletiyorsa bunun bedelini ödemelidir. Bizim uzun yıllar üzerinde durduğumuz ve maalesef önünü alamadığımız tirajikomik durum şu. Sapanca Gölü, Sakarya’nın temel içme suyu kaynağı. İçme sularımız buradan karşılanıyor. Birinci sınıf bir suya sahip. 2007 yılında komşumuz Kocaeli Yuvacık Barajının yetersiz olmasından dolayı Devlet Su İşlerinden 30 milyon metreküp geçici tahsis aldı. Fakat bizim SASKİ ve İZSU’nun kullandığı su kaynakları ölçülebilir ve kontrol edilebilirken maalesef endüstriyel kullanım kontrolsüz, bedelsiz bir şekilde devam ediyor. Geçen yıllarda bu konunun üzerinde çok durduk durmaya da devam edeceğiz. Bu konudaki bütün çekingelerimizi bakanlık nezdinde paylaştık.”
Kontrolsüz su çekiminin Sapanca’yı tehlikeye attığını kaydeden Keleş, sözlerine şöyle devam etti: “Şunu çok açık ifade etmek istiyorum. Sapanca Gölü'nün yıllık su bütçesi özellikle endüstriyel kullanım yüzünden zorlanıyor. Bu hem Sapanca’nın su kalitesinin bozulmasına hem de su miktarının azalmasına neden oluyor. Uzun vadede Sapanca Gölü’nün ekolojisi riske edilmiş oluyor. Bu endüstriyel kuruluşlar önümüzdeki yıllarda kapasitelerini artıracaklarını ve buna ilaveten su kullanımlarının da artacağını söylüyor. Bu kesinlikle kabul edilemez bir durum. Biz mevcut durumun bile Sapanca’yı tehlikeye düşürdüğünü söylerken başka su kaynaklarına yönelmelerini isterken onların buradan su çekimlerini artıracaklarını beyan ediyorlar."
Yetkili olan kurumların buna kesinlikle müdahale etmeleri gerektiğini belirten Keleş, sözlerini şöyle tamamladı: "Çünkü hem Kocaeli hem Sakarya nüfus yoğunluğu olan iki ilin Sapanca’dan insani amaçlı su tüketimi çok fazla. Bu nedenle Sapanca Gölü’ndeki kontrolsüz kullanımın bedelsiz ve orantısız kullanımın kesinlikle önüne geçilmesi gerekiyor. Zaten endüstriyel kurumlar şu an devletin kendilerine tahsis ettikleri bir su olduğunu belgeleyememişlerdir. Bunu çok açık ifade etmek istiyorum. Geçmişte bu kurumlar kamu kurumu olduğu için kaynaktan su kullanmışlardır. Ancak, özlleştirmeden sonra bunun görüşülüp bir prosedüre bağlanması gerekiyor. Sakarya’da endüstriyel su kullanım fiyatı 5 TL, Kocaeli’de 7,5 TL. Bedelsiz alınan onca metreküp fiyatı düşünürsek çok ciddi rakamlar ortaya çıkıyor. Kimse bu miktarı bilmiyor. Kendileri yılda 10 milyon metreküp kullandıklarını beyan ediyorlar. Sonuç itibariyle bu kamu kaynağıdır.”
Kaynak: İHA