Sıcaklarda Bol Su Tüketimi Önerisi

DİYARBAKIR - Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Işıl Turan, "Sıcağın olumsuz etkilerine karşı bol su ve sıvı tüketimi, yaşamsal önem taşımaktadır" dedi.

Turan, yaptığı yazılı açıklamada, yaz mevsimin en yoğun yaşandığı temmuz ve ağustos aylarında aşırı sıcaklar, özellikle ileri yaştaki kişiler ve çocukların vücut sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirterek, özellikle orta yaş ve üstü kişilerin sıvı elektrolit dengesinin bozulabileceğini kaydetti.

Turan açıklamasında şu bilgileri verdi:

"Sıcağın olumsuz etkilerine karşı bol su ve sıvı tüketimi, yaşamsal önem taşımaktadır. Yaz aylarında açık renkli ve pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Özellikle sıcak yaz aylarında hipertansiyonlu hastalarda tuz alımı kısıtlanmalı, az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısırözü yağı gibi özellikle doymamış yağ asidinden zengin bitkisel sıvı yağlar tüketilmelidir. Her gün 3-4 porsiyon çeşitli taze sebze ve meyve yenilmesi ince ve kalın bağırsağın düzenli çalışmasını sağlayan posa tüketimini de artırır. Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagiller mutlaka sofrada olması gereken besinlerdir. Salam, sosis, sucuk gibi, katkı maddeleri ve aşırı tuz içeren yiyecekler mümkün olduğunca tüketilmemelidir.

Sıcaklar, stres, gerginlik ve aşırı sinirliliğe neden olabilir. Bu da vücutta kan basıncı dengesini olumsuz etkileyen bir faktördür. Bu nedenle hipertansiyon hastalarının stres artırıcı aktivitelerden uzak durmaları yararlı olacaktır. Kafein ve alkol kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında alkol ve kafein tüketimi azaltılmalıdır."

Kaynak: AA