Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Jarba'yı Kabul Etti

PARİS - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriyeli muhaliflerin yeni lideri Ahmet Jarba'yı kabul etti.

Elysee Sarayı'nda yapılan, yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından Hollande ve Jarba ortak açıklama yaptı.

Hollande, Fransa'nın Suriye muhalefetine yönelik desteğinin devam edeceğini ifade ederek, "Bizim için Suriye halkının resmi tek temsilcisi koalisyondur" diye konuştu.

François Hollande, Suriye'de çatışmaların başladığı günden bu yana yaklaşık 100 bin kişinin öldüğünü, milyonlarca kişinin ise yerlerini terk ederek mümteci durumuna düştüğünü söyledi.

"Fransa hükümeti Suriye halkının yanındadır" diyen Hollande, Jarba ile yapılan görüşmede iki önemli konunun ele alındığını kaydetti.

Hollande, koalisyonun desteklenmesine devam edileceği konusu ile muhaliflerle Suriye üzerinde askeri ve siyasi baskıyı sürdürmenin ve Cenevre-2 konferansının başarılı geçmesi için muhalefeti hazırlamanın görüşmede ele alındığını belirtti.

Hollande, "Bundan sonra alınacak kararlarda Fransa hükümeti koalisyonun yanındadır. AB olarak ambargonun kaldırılması için ortak çalışma yürütülüyor. Unutulmamalıdır ki Fransa, koalisyonun meşruiyetini tanıyan ilk ülkedir" dedi.

Hollande'ın ardından konuşan Jarba ise Fransa'ya teşekkür ederek, "Fransa'nın insani yardım ve politik desteği için teşekkür ediyoruz. Ayrıca Fransa'nın AB ve BM'deki politik duruşuna da teşekkürlerimizi sunuyoruz" diye konuştu.

Hollande-Jarba görüşmesinde Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu üyesi Burhan Galyun, Özgür Suriye Ordusu Birleşik Komutanlığı Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Selim İdris de hazır bulundu.

Kaynak: AA