Engelli Dostu 1 Milyon Kişi Aranıyor

İSTANBUL - Özürlüler Vakfı, engelli bireylerin tedavilerini ve ameliyat masraflarını karşılamak amacıyla "Bir Milyon Bileklik" projesi başlattı. Denizyıldızlı bileklikler, 10 liradan satışa sunulacak.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Özürlüler Vakfı Genel Sekreteri Esra Berberoğlu, maddi durumu yetersiz ailelerin engelli çocuklarının ameliyatlarını ve tedavi masraflarını karşılamak amacıyla hayata geçirdikleri proje kapsamında "www.birmilyonbileklik.com" adlı internet sitesi kurduklarını belirtti.

Berberoğlu, gönüllülerin bağışlarıyla ihtiyaç sahiplerine yapılacak yardımların yanı sıra engellilik konusunda da farkındalık yaratmak istediklerini belirterek, bağış yapanlara sembolik olarak denizyıldızlı bir bilekli verileceğini aktardı.

Bileklik konusunda denizyıldızı hikayesinden esinlendiklerini ifade eden Berberoğlu, şunları söyledi:

"Denizyıldızının bir hikayesi vardır; birgün yolda yürüyen bir yazar, deniz kıyısında denizyıldızlarını görür ve bir çocuk uzakta bu denizyıldızlarını denize atmaktadır. Çocuğun yanına gider ve durumu sorar. Çocuk, yazara denizyıldızlarının hayatlarını kurtardığını söyler. Yazar da çocuğa sahilde milyonlarca denizyıldızı olduğunu ve bunların hepsini atamayacağından dolayı hiçbirşeyin fark etmeyeceğini anlatır. Çocuk yine yerden bir denizyıldızını alır ve yeniden denize atar. Ve bunun ardından da yazara dönerek 'Bakın bu yıldız için fark etti' der. Biz bu figürle bir çocuk bile olsa hayatında fark yaratacak bir şeyler yapmak istediğimizi anlatıyoruz."

Berberoğlu, proje sayesinde vatandaşların vakfa maddi ve manevi yardımcı olacağına inandığını anlattı.

-500 kişiden bağış aldık

Projenin 1 hafta önce başladığını ve siteyi de kısa süre önce tasarladıklarını aktaran Berberoğlu, şimdiye kadar 500 kişiden bağış aldıklarını açıkladı.

Berberoğlu, bazı kurumsal firmalar ile ünlülerden destek gördüklerini ifade ederek, "Ünlüler de bu bilekliği takarak bize destek olacak. Diğer insanlara da almalarını tavsiye edecek. Herkes, bizim projemize gayet olumlu bakıyor. Çeşitli noktalarda, gittik ve stantlar açtık, gayet olumlu tepkiler alıyoruz" dedi.

Özürlüler Vakfı'nın "Haydi Gülümse" adlı projesi sayesinde tedavi veya ameliyat olup sıkıntılarını aşan birçok çocuğun bulunduğunu dile getiren Berberoğlu, "Dolayısıyla bunlar birer gösterge. Bu projenin de böyle bir tarafının olması, insanların verdiği katkı ve desteği somut olarak görüyor olmaları, bize destek vermelerinde daha da etkili oluyor. Diğer yandan ameliyatların yanında engellilerle ilgili yaşanan sıkıntıları da dile getirmeye çalışıyoruz. Erişim, eğitim ve sağlıkla ilgili yaşadığımız sorunları dile getirip insanların biraz daha bu konulara farkında olarak yaklaşmalarını sağlıyoruz" ifadeleri kullandı.

Esra Berberoğlu, engellilik konusunun, sadece parasal yardımla değil, toplumda kabul görme, acıma duygusundan uzaklaşma olarak algılanması gerektiğine vurgu yaparak, engelli bireylerin 'Biz buradayız' demelerini sağladıklarını anlattı.

-"Engellilere bakış açısını kırmak zaman alacak"

Özürlüler Vakfı Genel Sekreteri Esra Berberoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tekerlekli sandalyesiyle işe giden insanları zaman zaman yolda çevirip eline para verenlerle karşılaşıyoruz. Down sendromlu çocuğu olan bir anne, çocuğunu dışarı çıkarmak istemiyor, çünkü insanlar garip garip bakıp yanına gelerek, 'çocuğun nesi var? ','neden böyle oldu?' gibi sorularla aileleri bunaltıyorlar. Engelliler de dışarıda ve buna birey olarak hakları var. Engelli bireylerin de metrobüse, metroya binme hakkı var. Gezmeye, AVM'ye gitme hakkı var. Ama dikkat edilmeyen birtakım uygulamalar nedeniyle engelliler toplum tarafından, sadece paraya ve acımaya ihtiyacı varmış gibi bir muamele görüyor. Biz biraz da buna 'dur' demek, farkına vardırmak istiyoruz. Engellilere bakış algısını kırmak biraz zaman alacak. Toplumsal dönüşümler çok çabuk olmuyor."

Berberoğlu, vakıflarına en çok başvurunun işitme cihazı alma konusunda geldiğini, bu cihazların yüksek maliyeti nedeniyle dar gelirli ailelerce alınamadığı belirterek, "SGK'nın karşıladığı oranlar yetmiyor. Çocukların işitme kayıpları ileri seviyede olduğu için buna uygun cihazları kullanmaları gerekiyor. Bu maliyetleri de bahsettiğimiz aileler karşılayamıyorlar. İşitme cihazı bekleyen, ortopedik anlamda sıkıntı çekerek ameliyat olmak isteyen, ameliyat olduktan sonra yardımcı cihazlara ihtiyaç duyan çocuklarımız var" diye konuştu.

-"Hiç 'bir milyon kişiden biri' oldun mu?"

İnternet sitesinde, "Hiç 'bir milyon kişiden biri' oldun mu?" başlıklı projenin tanıtım yazısında, şu ifadelere yer verildi:

"Aslında muhtemelen isteyerek veya istemeden bir şekilde böyle bir topluluğun üyesi oldun. Bazen içinde olmak istediğin, bazen de istemediğin bir milyonluk topluluklardı bunlar. Belki bir yılbaşı çekilişinde ikramiye kazanan sevinçli bir milyon kişinin, belki de mağlup olan bir takımın üzgün bir milyon taraftarından biriydin. Şimdi biz bunların tümünün dışında bir milyon insan arıyoruz. 'Haydi Gülümse' kampanyası doğrultusunda Özürlüler Vakfı, ameliyat ve tedavi ihtiyacı olan çocuklar için bu siteyi yaptı ve aradığı bir milyon kişiyi tanımlamak için de onlara 10 lira karşılığında bir bileklik vermek istiyor. Farkında olarak hayatında belki ilk defa, belki de bir kez daha bir milyon insan arasında olmak istersen lütfen bize katıl."

Kaynak: AA