"Doğum Sonrası Ruhsal Sorunlara Dikkat"

İSTANBUL - Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı'na bağlı Academic Hospital Psikiyatri Uzmanı Dr. Duygu Biçer, doğum sonrası dönemde annede gelişen bir psikiyatrik hastalığın, hem çocuğun gelişimini olumsuz etkilediğini hem de annede belirgin hastalıklara yol açabildiğini bildirdi.

Biçer, yaptığı yazılı açıklamada, doğumdan hemen sonra emzirme dönemi ve bebeğin bir yaşına kadar olan zaman diliminin doğum sonrası dönem olarak adlandırıldığını ve bu dönemin psikiyatrik tabloların görülebildiği önemli bir evre olduğunu belirtti.

Doğum sonrası ruhsal problemlerin ortaya çıkışında biyolojik, hormonal ve ailesel etkenlerle psikososyal çerçevenin birlikte ele alınması gerektiğine işaret eden Biçer, aile öyküsünde bu döneme ilişkin ruhsal hastalık öyküsü olanların ve adet düzensizliği yaşayan kadınlar riskli olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydetti.

Biçer, ayrıca istenmeyen gebeliklerin, aile içi bozuk ilişkilerin, sosyal destek sistemlerinin yetersizliğinin göz önünde bulundurulması gereken diğer durumlar olduğunu vurgulayarak, kadının geçmişte annesiyle yaşadığı deneyimlerin, bu gelişme döneminin yaşanmasında önemli olduğunu ve gebelikle doğum sonrası yaşantıyı etkilediğini aktardı.

Doğum sonrası dönemde ortaya çıkan ve bu döneme özgü en dikkat çekici psikiyatrik tabloları, "postpartum blues", "postpartum depresyon" ve "postpartum psikoz" olarak sıralayan Biçer, "Gebelik ve doğum sonrası dönemde annede gelişen bir psikiyatrik hastalık, hem çocuğun gelişimini olumsuz etkiliyor hem de annede belirgin hastalıklara yol açabiliyor" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA