Erzurum Kongresi'nin 94. Yıl Dönümü

ERZURUM - Erzurum Kongresi'nin 94. yıl dönümü törenle kutlandı.

Havuzbaşı'ndaki Atatürk Anıtı'nın önünde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene, TMBB İdare Amiri ve AK Parti Kütahya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Erzurum Milletvekilleri Fazilet Dağcı Çığlık ve Cengiz Yavilioğlu, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, askeri erkan, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

Küçükler, törende yaptığı konuşmada, Erzurum halkının Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü sahiplenerek, bağrına bastığını ve ülkenin kaderini değiştirecek adımların bu şehirde atıldığını söyledi.

Kurtuluş mücadelesinde çıkılan yolun Samsun'dan başladığını anımsatan Küçükler, şunları kaydetti:

"Yolun başlangıcı Samsun'dur, en önemli duraklar Erzurum'dur, Sivas'tır ve yolun sonu zaferdir. Erzurum'dan, 'Vatan bir bütündür asla parçalanamaz' sedası adeta gökyüzüne yükselmiş, kurtuluş imanı ve feyzi buradan dalga dalga bütün ülkeye yayılmıştır. Bu kararlı ses 'Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir' şeklinde haykırışla tarihleşmiştir. Kahraman şanlı dadaşlar olarak bizler tıpkı o günlerde olduğu gibi, bugün de sadece bu şehrin değil, bütün bir vatanın yılmaz bekçisi olmaya devam ediyoruz. Erzurum, halen bütün ülkenin anahtarı konumundadır. Stratejik ve kültürel olarak bu böyledir. Erzurum, bütün Türk yurdunun, Türklük aleminin ve İslam mülkünün anahtarıdır, kapısıdır, kalesidir."

Küçükler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş hareketinin en önemli çalışmalarını yapmak için Erzurum'u seçmesinin asla bir tesadüf olmadığını dile getirdi.

Vatan savunmasının en güzel örneklerinin Erzurum'da verildiğini belirten Küçükler, şöyle devam etti:

"Kazım Karabekir Paşa'nın, Erzurum'da düzenli bir kolordunun başında oluşu da Atatürk'ün kurtuluş mihveri olarak bu aziz şehri seçişinde rol oynamıştır. En soğuk kanlı insanların dahi tereddütler geçirdiği bu ortamda, Karabekir Paşa'nın 'Paşam ben ve kolordum emrinizdeyim' diyebilmesi büyük bir kadirşinaslık örneğidir. Bugün burada Erzurum Kongresi'ni idrak ederken, sevincimizin doğal ifadesi olan törenler kadar ve hatta daha da önemli olan konu, işte bu tarihi bilincimizi yenilemektir, bu günlere taşımaktır, geleceğe götürmektir."

-Flama tutan kız öğrenci havuza düştü

Bu arada Küçükler'in konuşma yaptığı sırada tören alanında flama tutan Nene Hatun Kız Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Yeşim Sena Öztürk, baygınlık geçirerek havuza düştü.

Öğretmenlerinin yardımıyla havuzdan çıkartılan Öztürk, 112 Acil Servis ekiplerinin müdahalesinin ardından ambulansla evine götürüldü.

Törende bayılan görevli bir asker ise komutanları ve arkadaşları tarafından alandan çıkartıldı.

Günün anlam ve önemine ilişkin şiirlerin okunması ve halk oyunları gösterisinin ardından Erzurum Lisesi Kültür Merkezi'nde Erzurumlu tiyatrocular tarafından Erzurum Kongresi canlandırıldı.

Etkinlikler, Erzurum Kongresi'nin 94. yıl dönümü anısına Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile PTT Baş Müdürlüğü tarafından açılan sergilerin gezilmesiyle sona erdi.

Kaynak: AA